To jak sušíte oblečení, ovlivňuje to, jak vypadá a jak dlouho vydrží. Máme pro vás několik rad, jak vytěžit z vaší sušičky maximum a kdy se rozhodnout pro klasické sušení.

Sušit či nesušit

Předtím, než se rozhodnete sušit oblečení v sušičce, je lepší zkontrolovat štítek na oblečení. V případě pochybností, zda se materiál hodí do sušičky, je lepší sušit prádlo klasicky. Kromě toho, že vám pověšení prádla na šňůru ušetří peníze za zničené prádlo, ušetříte také na spotřebě elektriky.

Příprava oděvů do sušičky

Proklepněte čerstvě umyté oblečení. Podívejte se, zda jsou všechny skvrny odstraněné. Pokud naleznete nějaké skvrny, dejte prádlo znova vyprat. V případě barevného oblečení, by mohla skvrna po vysušení natrvalo zůstat. Prádlo do sušičky vkládejte samostatně, ať nemáte zapletené jedno oblečení do druhého. Ušetříte si tak čas sušení.

Třídění oblečení začíná ještě před sušením. Přesto je potřeba myslet na pár dalších věcí. Oddělujte od sebe oblečení s různou strukturou. Zapomenout nesmíte ani na hmotnost oděvu. Oddělte těžší oblečení od lehčího. Zabráníte tak přesušení a zničení oděvu. Navíc se velmi často stává, že lehčí oblečení bude suché, ale těžší stále vlhké.

Vyhněte se přetěžování sušičky

Můžete si myslet, že pokud naplníte celou sušičku prádlem, že si ušetříte čas. Opak je pravdou. Příliš mnoho prádla trvá déle vysušit a navíc bude prádlo zmuchlané a rychleji se zničí. Udržujte buben sušičky dostatečně prázdný, aby se prádlo mohlo snadno protáčet. Tento přístup je obzvláště vhodný pro sušení povlečení a přikrývek, které během sušení schnou rychleji a rovnoměrně.

Získejte ty nejlepší výsledky

Vždy si před sušením zkontrolujte štítek na oblečení a ujistěte se, že děláte to nejlepší pro tkaninu. Pokud nemáte žádný štítek, postupujte podle těchto doporučení.

  • Pokud perete prádlo v horké vodě, můžete být vysušené i horkým vzduchem. Ideální pro bavlněné osušky a ručníky. Zhruba šest ručníků se vysuší za 40-50 minut.
  • Položky, které se perou v chladnější vodě, potřebují speciální režim sušení. Ten zajistí během cyklu ochlazení a vyhřívání, které nezpůsobuje krabatění oděvu a jeho poničení. Ideální pro kalhoty, trička, šortky nebo šaty.
  • Nastavte program sušičky na jemné, pokud chcete ošetřit spodní prádlo nebo jiné jemné prádlo, které je citlivé na teplotu a péči.
  • Chcete-li maximalizovat výkon vaší sušičky, vyčistěte filtr na textil po každém použití. Občas také zkontrolujte vnější větrací otvory, že nejsou ucpané.
  • Snažte se nikdy nepřerušit program sušení. Pokud tak učiníte například u bavlněných košil, může dojít ke smrštění. Pokud se tak stane, vyndejte všechno prádlo ze sušičky a nechte usušit vzduchem na stojanu.
  • Vlhké prádlo vyndávejte ze sušičky a nenechávejte ho tam delší dobu. Zabráníte tak tvoření a výskytu plísní.
  • Jakmile je cyklus dokončen, vyndejte prádlo ze sušičky. Oblečení nebude tak zmuchlané. Pokud nestíháte, spusťte program znova na dalších 10-15 minut. Oblečení bude více uhlazené a půjde lépe žehlit.

Výhody sušení na vzduchu

Zvažte výhody sušení oblečení na vzduchu ještě předtím, než použijete sušák.

  • Na vzduchu spotřebujete méně energie, což vám ušetří čas a navíc má mnohem menší dopad na životní prostředí
  • Sušení vzduchem zabraňuje vzniku statické elektřině
  • Sušení venku dodává oblečení čerstvou a čistou vůni
  • Sušení na vzduchu prodlužuje životnost a snižuje opotřebení v sušičce

Jak správně věšet prádlo

Každý typ oblečení by měl být zavěšen ideálním způsobem, aby nedošlo k jeho poškození a usušilo se co nejlépe.

Kalhoty: Zavěste kalhoty za boční švy kalhot. Kolíček upevněte na lemy u nohavic, přičemž pas visí dolů.

Trička a topy: Opět pověste za spodní lemy oblečení, kde se nachází boční švy. Nebudou vám vznikat otlačeniny a stopy po kolíčku.

Ponožky: Jednu ponožku pověste z každé strany prádelní šňůry a upevněte kolíčkem.

Ložní prádlo: Složte ložní prádlo na polovinu a upevněte na bocích. Nechte dostatek prostoru mezi prádlem, ať se co nejlépe a nejrychleji usuší.

Jak sušit oblečení, když máte omezený prostor

  • Prádlo sušte na praktickém sušáku, který se dá složit
  • Udržujte oblečení oddělené, ať se k němu lépe dostane vzduch a je tak rychleji usušené
  • Umístěte oblečení poblíž topení
  • Svetry a další elastické oblečení sušte naplocho, aby se udržel jejich tvar. Alespoň jednou za dobu sušení je otočte
  • Na oblečení, které klouže, použijte kolíčky. Buďte však obezřetní, aby vám nevznikaly otlačeniny