Vracíme-li se z lesa s košíky plných hub, už cestou domů přemýšlíme, co s nimi uděláme. Pokud je tedy nerozdáme. Část půjde na smaženici, část na řízky a část potřebujeme uchovat na „horší“ časy.

Nejčastějším způsobem, jak houby dlouhodobě uskladnit, je sušení. Existuje několik způsobů, jak je sušit, ale ne všechny druhy hub jsou pro to vhodné.

Co nesušit?

Nesušíme houby plesnivé, červivé, příliš mokré a dřevnaté části hub. K sušení nejsou vhodné babky, václavky, ryzce, čirůvky, bedly.

Houby k sušení

K sušení vybíráme houby, které velmi dobře známe, až seschnou, už nepoznáme, o jaký druh jde. Volíme např. hřib sametový, borový, dubový, hnědý, kozáka atd.. Houby nikdy neomýváme vodou, otřeme je jen hadříkem či očistíme nožem.

 

Poté je nakrájíme na tenké plátky, to dá si nejvíce zabrat, není to příliš zábavná práce. Následně je pak naskládáme na pečící papír, plata, síťku do oken nebo nepotřebnou záclonu napnutou na rám.

Způsoby sušení

Sušička na ovoce – je to pohodlné, nenáročné na čas a prostory, důležité je vždy po třech hodinách plata s houbami přeházet.

Horkovzdušná trouba – sušíme na pečícím papíře, ne na plechu, při teplotě 50 °C, v závěru můžete zvýšit až na 75 °C.

Navléknout na niť – metoda našich babiček, které houby navlékaly na niť a věšely je do průvanu.

Sušení venku – asi nejrozšířenější způsob, nesušíme je na přímém slunci. Na noc houby skrýváme, aby nenavlhly. Toto sušení trvá asi tři dny.

Kdy jsou houby usušené?

To poznáme podle toho, že šustí, jsou křehké a lámou se. Když se dají ohnout, pokračujeme v sušení. Usušené houby uchováváme v plátěných sáčcích nebo ve sklenicích s uzávěrem.

Využití sušených hub

Můžeme po nich sáhnout v pozdější době, kdy již nerostou, vydrží i několik let. Sušené houby využíváme do polévek nebo pod maso či do omáček. Před použitím je dobré houby namočit, aby změkly.

Pokud sušené houby nameleme, získáme houbové koření a se směsí dalších koření máme výborné ochucovadlo do polévek a gulášů.