OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jestliže chceme mít nějakou rostlinu v bytě a víme, že se o ni zrovna dvakrát starat nebudeme, že nechceme každý den zalévat, pak zvolíme kaktus. Říká se, že je to rostlina pro pohodlné pěstitele. Péče o kaktusy není nijak složitá, stačí vyhovět jen několika základním požadavkům na její pěstování.

Místo pro kaktusy

Kaktusy zbožňují slunce čili je umístíme na parapety oken mířící na jih, východ nebo západ. V létě je můžete postavit na balkon či terasu. Pěstujeme je v plastových květináčích. Důležitý je dostatečně velký odtokový otvor na dně květináče. Můžeme ho když tak zvětšit, přebytečnou vodu z podmisek vyléváme.

Zalévání

To je u kaktusů specifické, neboť v zimě se nezalévají. To nás čeká v měsících duben až září. V průběhu letních dní zaléváme kaktus tak dvakrát týdně vždy večer, v době největších veder (přelom července a srpna) asi 14 dní nezaléváme vůbec. Na jaře zaléváme ráno.

Zazimování kaktusů

Klidové stadium kaktusů trvá od října do konce března. Kaktusy spí a my je umístíme na chladné místo s teplotou 8 – 12 °C, které může být tmavé, ale i světlé. Nezaléváme, kaktus v této době neroste.

Po zimě kaktus v březnu přeneseme zpět na parapet, když se na něm objeví zelená špička, zalijeme ho teplou vodou (50 °C). Když stoupne teplota na 18 °C, zaléváme 1 – 2x týdně.

Nejčastější chyby

Mezi nejčastější chyby, kterých se při pěstování kaktusů dopouštíme, je přelévání kaktusů, temný a chladný byt a okna směřující na sever.

A jaké kaktusy můžeme doma pěstovat?

Zkuste třeba astrophytum, kterému se také říká „biskupská čepice“, ježunku, mammillarii či notocactus. Úplní začátečníci by si měli vybrat kaktusy jako jsou gymnocalycium, lobivia (název je z přesmyčky Bolivia, odkud pochází) nebo rebutia.