Startup Stock Photos

Existuje nepřeberné množství důkazů, že při běžném pracovním dni je člověk méně produktivní odpoledne, než v ranních hodinách. Viníky hledejte především v těchto bodech – špatné stravovací návyky, sedavý způsob práce a mnoho dalších. Každý profesionál proto hledá způsoby, jak zvýšit svoji produktivitu i efektivitu práci po celých osm pracovních hodin. Jste-li jedni těch, kteří by byli rádi produktivní po celý pracovní den, čtěte dále.

Jezte potraviny, které vám zvýší energii

Jsme tím, co jíme. Přesto mnozí z nás nevěnují pozornost jídelníčku. Nepřemýšlíme, že jídlo ve skutečnosti ovlivňuje naši produktivitu. Světová zdravotnická organizace však provedla výzkum, díky kterému zjistila, že správný jídelníček může udržet duševní bdělost až o 20%. Studie poukázala na vliv nezdravých potravin, jako jsou hamburgery, slazené nápoje, pizza a hranolky, díky kterým klesne vaše produktivita klidně až o 40%. Zaměřte se proto více na zdravé potraviny a jezte ovoce, zeleninu, ořechy, jahody a další suroviny, které udrží vaši bdělost na vrcholu.

Mějte dobré vztahy na pracovišti

Možná se divíte, jak by mohly vztahy na pracovišti ovlivnit vaše pracovní nasazení. Ovšem přátelská atmosféra dokáže podpořit. Výzkum, který byl prováděn napříč mnoho firem, zjistil, že pracoviště, kde vládla pozitivní nálada, disponovala pracovníky, kteří byli výkonnější, než osoby, jejichž kolektiv nebyl na takové úrovni. Proto pokud to vaše práce dovoluje a vás trápí například to, že nemůžete na něco přijít, jděte za svým kamarádským kolegou. Třeba vám poskytne radu, nebo vás inspiruje.

Nemoci díky nedostatku přírody

Nejnovější porucha, která se v anglickém jazyku nazývá Nature Deficit Disorder (NDD), je nově vzniklé onemocnění, které je způsobeno špatným životním stylem. Zdravotní stav těchto osob vede k tomu, že jsou více náchylní k alergiím, astmatu a dalším nemocem, jelikož mají nedostatek venkovího pohybu.

Tyto lidi netrápí jen zdravotní problémy, nýbrž také nižší mentální koncentrace v druhé polovině dne.

A jak tomu předejít? Pokud je to možné, dopřejte si každý den alespoň krátkou procházku. Můžete během obědové pauzy navštívit nejbližší park, nebo aspoň pozorujte přírodu z okna. Dokonce i malá chvíle strávená tím, že koukáte směrem k zeleni, dokáže obnovit koncentraci. A vaše mysl bude schopná opět znova pracovat.

Poslouchejte oblíbené písně ve správný čas

Jeden z největších omylů, kterého se mnozí z nás dopouštějí, je poslech oblíbené hudby, která by jim měla zajistit vyšší produktivitu. Ovšem věda tento fakt zcela popírá. Podle jedné studie z roku 2010 bylo zjištěno, že poslech hudby má ve skutečnosti spíše negativní vliv na vaši paměť a koncentraci. Důležité je tomu zamezit především tehdy, pracujete-li kognitivně (musíte nad úkoly přemýšlet a učit se).

Možná se budete cítit, že se vaše pracovní tempo zvýší. Ovšem poslech oblíbené hudby je potřeba zařadit ve správný čas. Pokud si pustíte hudbu, mozek začne uvolňovat hormon, který přináší pocit radosti. Dobrým způsobem se jeví pouštění hudby 15-20 minut před tím, než začněte svoji práci. Snadno se naladíte na pracovní odpoledne.

Plánujte si schůzky na odpolední čas

Naplánujte si schůzky na dobu, kdy je vaše efektivita nízká. Budete totiž donuceni být během schůzky zapojeni a z možného neproduktivního odpoledne se tak rázem stane správné pracovní odpoledne.

Na odpoledne si naplánujete práci, která vyžaduje čas, ne pozornost

Někdy naše produktivita nezávisí na tom, jak se nám daří přemýšlet, ale na tom, zda jsme nad danou činností strávili dostatek času. V odpoledních hodinách, kdy se vám může zdát, že už nedokážete pořádně přemýšlet, je nejlepší dělat úkoly, které vyžadují jen váš čas. Vyřešte potřebné resty, odpovězte na emaily, odstraňte nepotřebná data, čtěte předešlé práce, rovnejte faktury a podobně.

Chcete-li udržet svou produktivitu po celý den, je skvělé držet se následujících rad. Pokud v odpoledních hodinách svou koncentraci a energii už těžko udržíte, zkuste si další den naplánovat tak, aby to šlo. Sami poznáte rozdíl, dodržíte-li těchto pár triků.