Bez ohledu na to, jaký druh masa preferujete, vždy je potřeba dávat velký pozor, pokud připravujete hovězí maso. Načasování je klíčem při přípravě hovězího steaku to nejdůležitější a každá minuta je vzácná. Proto přinášíme několik tipů, jak připravit dobrý hovězí steak.

Marinujte steak

Když přijde na marinování steaků, měli byste mít na paměti základní pravidla. Marináda by měla obsahovat něco kyselého (ocet, víno), olej a příchuť dle vašeho výběru (bylinky, koření, sůl). Můžete nakoupit předem hotové marinády, nebo vytvořit chutnější a zdravější vlastní.

Typ jak marinovat steak:

  1. Do misky dejte trochu olivového oleje, sójové omáčky, citrónové šťávy, worcesteru, bazalky, sušeného česneku, pepře a na jemno nakrájenou petržel.
  2. Ingredience dobře promíchejte, aby se spojili všechny části.
  3. Hotovou marinádu nalijte na maso. Marináda by měla pokrývat celou jeho plochu.
  4. Nechte maso v chladu a temnu v marinádě odpočívat (2 hodiny – celý den).

Marinádu si můžete zvolit dle vaší libosti, ovšem následující postup je dobré dodržovat.

Volba pánve

Pokud čtete následující odstavec, nejspíš hledáte odpovědi na to, jak steak uvařit. Doporučuje se smažení, grilování, nebo pečení v troubě.

Jednou z nejběžnějších chyb, které se plno kuchařů často dopouští, je volba nesprávné pánve. Steak potřebuje vysokou teplotu, tudíž by pánev měla mít silné dno a nepřilnavý povrch. Nejlepší volbou jsou proto teflonové pánve. Steak musí mít na pánvi dostatečný prostor, proto vybírejte tu největší a steaků smažte najednou spíše méně.

Jaký olej

Nejlepším olejem pro přípravu steaku je z podzemnice olejné. Olej z této plodiny má velmi jemnou chuť, která nekazí chuť steaku. Použít se dá i klasické máslo.

Olej přilijte přímo na pánev, když se ohřívá. Jakmile se oleje začne na pánvi oddělovat, je plocha připravena na steak. Vždy se nejdříve ujistěte, jestli je pánev dostatečně horká. Jakmile jste připraveni, můžete steak vložit na pánev.

Stupně propečení steaku

Steak můžete propéct následujícím způsobem:

  • Blue rare je opečený zvenku, ale uvnitř komplet krvavý.
  • Rare je opečený zvenku a uvnitř ze 75% krvavý.
  • Medium rare je opečený tak, aby byl uvnitř z 50% krvavý.
  • Medium je propečený tak, aby uvnitř zůstal ještě 25% růžový.
  • Medium well nese uvnitř známky růžové barvy.
  • Well done je propečený steak úplně.

Pro střední propečení pečete steak z každé strany 4-5 minut.

Před podáváním nechte steak odpočívat při pokojové teplotě alespoň 5 minut. Nakonec servírujte.

Vychutnejte se výborný hovězí steak.

Zdroj