Vysávání a čištění koberců nepatří zrovna k oblíbeným zálibám. Pokud nemáte v celém bytě plovoucí podlahu, linoleum či jinou podlahovou krytinu, ale koberce, nevyhnete si občas jejich potřísnění nějakým nápojem nebo upadnutí pokrmu či znečištění domácím mazlíčkem.

V takových případech je dobré vědět, jak postupovat, abyste koberec eventuálně ještě více nepoškodili, ale naopak, aby způsobené skvrny naprosto zmizely. Nemusí to být ovšem ani vinou nepozornosti, jelikož na koberci se mohou objevit příznaky jeho dlouhodobého používání ve formě zašedlosti či tmavosti.

Chcete-li svůj koberec prosvětli a vyčistit, můžete na tuto činnost objednat specializovanou firmu, případně si vypůjčit účinný speciální vysavač, nebo prostě použít osvědčených metod, které znali již naši předci.

Ocet a žehlička

Ocet nebo mycí prostředek na nádobí a žehlička je účinným prostředkem na skvrny. Pár kapek koncentrátu dejte do teplé vody, namočte v něm hadřík, položte ho na skvrny a přežehlete. Nakonec skvrny zasypte jedlou sodou, vetřete ji do koberce a pak vyluxujte.

Avšak pozor! Ne každý koberec snáší vodu či chemické přípravky. Obvykle dražší nebo ručně barvené koberce mění při styku s vodou nebo mycími prostředky barvu. Proto nejprve vyzkoušejte čištění někdo v rohu místnosti, nebo na místě, kde nebude případná změna barvy tak vidět.

Babské rady

  • Pokud v zimě napadne dostatek sněhu, vyneste koberec ven a položte ho lícem na sníh. Klepáním kobercovou plácačkou na jeho druhou stranu vrátíte koberci barvu, vlas se načechrá a špína vypadne na sníh
  • Méně namáhavé je rozsypání prášku do pečiva, který necháme působit nejlépe přes noc. Pak stačí důkladné vyluxování. Místo prášku do pečiva lze použít také smetanu ke šlehání. Vyšlehanou pěnou potřete zašpiněná místa, nechte zaschnout a pak vyluxujte
  • Naši předci používali k čištění kysané zelí. Slijte vodu a zelí rovnoměrně poházejte po koberci. Pak zelí zameťte a koberec vysajte
  • Na mastné skvrny platí jedlá soda, na čárance od fixy nebo propisky použijte citrónovou šťávu
  • Zašlapanou žvýkačku ledujte a pak ztuhlé zbytky vydrolte