Abdominoplastika, známá též jako tummy tuck, je chirurgický zákrok, jež se používá ke zlepšení vzhledu břicha. Zákrok spočívá v odstranění přebytečné kůže a tukových tkání z oblasti břicha, což vede k hladšímu a pevnějšímu vzhledu bříška. V tomto článku se podíváme, pro koho je abdominoplastika určená a seznámíme vás s dvěma způsoby operace.

Nedaří se vám odstranit nadměrný tuk v oblasti břicha cvičením?

Abdominoplastika je určena pro lidi, kteří mají tzv. nadměrnou kůži a tukovou tkáň v oblasti břicha, jež se nedaří odstranit dietou ani cvičením. Zákrok je obvykle určen pro lidi, kteří prodělali velké úbytky hmotnosti nebo pro ženy, jež prošly těhotenstvím a porodem. Pro ženy po porodu se doporučuje vyčkat jeden rok a provést abdominoplastiku až po tomto časovém intervalu.

Abdominoplastika pomáhá k pevnějšímu bříšku

Některé ženy mají po porodu nebo v důsledku stárnutí oslabenou břišní stěnu. Nicméně povislá kůže v oblasti břicha trápí i mladší ženy, zvláště po dietách a hubnutí. Kilogramy sice zmizí, avšak přebytečná kůže zůstává. Jde o to, že věkem se ztrácí i přirozená elasticita kůže. Zde může pomoci právě abdominoplastika, která přichází jako na zavolanou.

Existují dva druhy operace

Jestliže se rozhodnete po pečlivém zvážení pro abdominoplastiku, pak operace může být provedena dvojím způsobem, a to buď jako částečná (miniabdominiplastika) či jako celková operace břicha.

Celková plastika se provádí v celkové anestezii a trvá dvě až tři hodiny. Předtím projdete důkladným interním předoperačním vyšetřením. Nemusíte mít obavu z viditelné jizvy, neboť řez provádí zkušený operatér těsně nad ochlupením mezi oběma kyčelními kostmi. Jizva pak bude kryta spodním prádlem.

Co můžete od abdominoplastiky očekávat?

Od operace očekávejte především krásné pevnější bříško bez povislé kůže. A navíc vás může pohled do zrcadla motivovat k celkové změně životního postoje a k udržování zdravého životního stylu.