Plíseň na vnější fasádě domu se objevuje v podobě černého povlaku, který daný objekt znehodnotí, omezí jeho životnost a navíc ještě škodí lidskému zdraví. Důvodů jejího objevení je několik. Rostou všude tam, kde je dostatek vlhkosti, jelikož se jedná v podstatě o mikroskopické houby.

Mikroorganismy, které poškozují fasádu, jsou míněny i mechy a řasy. Tvorbě plísní a jiných mikroorganismů a jejich růstu nevadí ani široké rozpětí teplot, které v našich zeměpisných šířkách sahá obvykle od -10 do +40° C, ale nejlépe se jim daří při teplotách kolem +25° C.

Nejvíce se plísně vyskytují na severních, severovýchodních a severozápadních stranách objektů, tedy tam, kde je vlhkost z ovzduší podpořena dlouhodobým stínem. Plísně napadají všechny typy fasád – břizolitové omítky, tenkovrstvé omítky na zateplovacím systému, ale klidně i fasádu z dřevěných i plastových palubek.

Málo odolné vůči plísni jsou zejména omítky a barvy na bázi akrylátových pryskyřic. O něco lépe chráněné jsou vápenné, cementové nebo silikátové barvy a omítky s vysokým pH, které plísně nemají rády.

Jak bojovat s plísní

V první řadě musíme nejprve najít zdroj vlhkosti a učinit patřičná stavební opatření, která zabrání dalšímu vlhnutí zdí. Fasáda může být například zastíněna vysokými stromy a keři, které je nutné pokácet, pokud rostou v bezprostřední blízkosti napadené stěny. Pak je třeba přistoupit k ošetření fasády. Nejdříve odstraníme staré nátěry a na všechny plochy, které jsou plísní zasaženy, aplikujeme účinný protiplísňový odstraňovač. Přitom je třeba vždy postupovat podle návodu výrobce.

Po aplikaci běžných chemických přípravků (např. Savo) se někdy plíseň po čase objeví na ošetřených místech znovu. Pak musíme zkombinovat chemii, určenou pro dlouhodobé ošetření, s ručním odstraněním omítky. Po řádném zaschnutí nového fasádního nátěru aplikujeme barvu se zvýšenou odolností proti růstu mikroorganismů. Protiplísňové nátěry se mohou aplikovat i na nerovné plochy nebo na zdi, které jsou postaveny z kombinovaných materiálů. U nátěrů je také podstatná odolnost vůči UV záření a dalším vnějším vlivům.

Jednotlivé kroky je třeba provádět s maximální pečlivostí a s vědomím, že prevence je vždy výhodnější než pozdější likvidace škod a pořizování nové fasády. Jen tak budeme mít fasádu chráněnou proti plísním na řadu dalších let.