I když vy už svůj ojetý vůz nechcete, někomu by ještě posloužit mohl. A to je důvod, proč existují možnosti, jak ojetý vůz prodat. Je to výkup vozidel, prodej vozu konečnému zájemci nebo prodej v komisi. Každá z těchto možností má svá pro i proti. Která se vám vyplatí nejvíc, bude záviset na vašich preferencích.

Prodej do autobazaru

Prodej do autobazaru čili výkup vozidel je velmi oblíbenou možností, protože je zde nejméně starostí. Autobazary už mají připravené kupní smlouvy, takže je nemusíte sestavovat sami. Počítat můžete i s tím, že převod proběhne v pořádku. Navíc si auto zkontrolují, takže si později nemohou stěžovat na skryté vady. Drobnou nevýhodou je to, že dostanete nižší cenu, než kdybyste prodávali přímo. O ceně navíc budete jednat s odborníkem na prodej vozů, takže příliš šancí vyjednat si lepší cenu nemáte. Když ale bazar váš vůz prodá, za případné vady nese odpovědnost on. Prodej je velmi rychlý a využít můžete i protiúčet (koupíte si vůz z autobazaru, do kterého starý vůz prodáváte).

Komisní prodej vozu

V tomto případě si ponecháváte výhody hned v několika formách. Tak například váš vůz je vystaven na správném místě, kam lidé chodí vybírat auta. O jeho prodej se stará autobazar, takže vy s tím nemáte žádné starosti. V případě, že se vůz prodá, můžete získat vyšší částku, než v případě výkupu (ale nižší, než při přímém prodeji). Nevýhody ale spočívají v tom, že peníze získáte, až když ho koupí konečný zájemce. Po celou dobu prodeje musíte platit pojištění za vůz. Když se tedy auto dlouho neprodává, může docházet ke ztrátě jeho hodnoty, a navíc ještě stále musíte platit pojištění.

Přímý prodej

Hlavní výhoda je v tom, že z prodeje vozu získáte nejvyšší možný zisk (s nikým se o něj totiž dělit nemusíte). Nevýhod je ale celá spousta. V první řadě čekáte na zájemce. Opět hrozí rizika dlouhého prodeje: platíte pojištění vozu, a navíc vůz ztrácí na hodnotě. S případnými zájemci jednáte sami, což může být časově náročné. Navíc musíte zajistit převod a veškeré papírování sami. V případě, že se na voze objeví skryté vady, nový majitel to bude řešit s vámi.