Tabákové výrobky se těší velké oblibě už celá desetiletí. Dříve si je lidé dopřávali zcela bez obav, jelikož nikdo nevěděl o jejich škodlivosti na náš organismus. Když se poté přišlo na to, že tento zvyk způsobuje závažná onemocnění a je silně návykový, mezi uživateli začala růst poptávka po změně. A tak se na trhu zanedlouho objevily alternativy. Jednalo se o takzvané “light” či “slim” cigarety, které cílily především na ženy a slibovaly méně škodlivých látek spolu s elegancí.

Dnes už ale víme, že jsme u těchto verzí výrazných změn nedočkali. Řada studií dokonce prokázala, že výrobky s označením “light” a “slim” mají stejně negativní dopad na zdraví jako ty klasické. V mnohých zemích se tak tyto výrazy zakázaly používat, aby výrobci své zákazníky neklamali mylnými informacemi.

Elektronické “slimky”

Verze “slim” určené ženám se dočkali také uživatelé elektronických produktů. Zde přišli výrobci s novinkou menších a tenších výrobků, které si ženy mohou vložit do každé kabelky a mít je tak neustále u sebe. Fungují stejně jako ty v klasické velikosti – nabíjejí se pomocí USB a místo tabáku se doplňují e-liquidem (speciální tekutina obsahující nikotin). Kvůli menším rozměrům však toto musí uživatelé dělat i několikrát za den, jelikož mají nižší výdrž baterie a vejde se do nich méně náplně. Právě častá obsluha zařízení vášnivé konzumenty od jejich pořízení mnohdy odradí.

Navíc ani u těchto výrobků se ale nedočkáte snížené škodlivosti pro tělo, a tak lze za jejich jedinou výhodu považovat pouze velikost a nižší hmotnost. Zoufat však nemusíte. Vhodnější alternativy na trh přece jen dorazily.

Technologická revoluce v kouření

Požadovaných změn, které “slim” ani “light” verze standardních elektronických výrobků nepřinesly, se milovníci tabáku dočkali až s příchodem zařízení na zahřívaný tabák. Ty šetří nejen naše zdraví, ale také planetu. Velké popularity nabylo například zařízení Pulze s elegantním designem. Za jeho hlavní výhody lze považovat to, že:

  • nabízí celou řadu různých příchutí

  • neobtěžujete své okolí zapáchajícím dýmem

  • je méně škodlivý

Tato zařízení fungují totiž na zcela jiném principu. Při konzumaci klasických výrobků dochází k uvolňování nikotinu během procesu hoření a spalování. To však způsobuje také znečišťování ovzduší a do našeho těla se dostávají nezdravé látky jako je:

  • Dehet

  • Oxid uhelnatý

V případě užívání Pulze nic z toho nehrozí, jelikož svůj obsah nespaluje, ale pouze zahřívá. Uživatel do něj nejprve vloží náplň s tabákem a uvede zařízení do chodu, čímž se spustí zahřívání. Během toho se postupně konzumentovi uvolňuje nikotin, tudíž požitek z tohoto rituálu zůstává stejný. Nejedná se tedy o žádné placebo, výrazně ale ulevíte svému tělu i lidem ve vašem okolí.

Autor: Elena Gotfried