V mnoha případech se zamýšlíme nad tím, zda je světelnost našeho obydlí dostatečná. Zejména v prostoru dětského a studentského pokoje nás tyto informace velmi zajímají.

Dobrá nálada i dostatek energie

Podle průzkumů i vědeckých studií bylo zjištěno, že intenzita a barva světla mají vliv na kvalitu naší nálady, energie, soustředění či ospalosti. Stmívatelné LED panely nabízejí několik základních stupňů intenzity světla, se kterými můžete libovolně pracovat. LED panely se tak stávají důležitou součástí správné pohody domova. Výhoda této technologie spočívá v její vysoké intenzitě a současné nízké spotřebě elektrické energie.

Dobrá nálada i dostatek energie

Norma ČSN určuje světelnost v luxech. Nyní si uvedeme, jaká intenzita světla má panovat na různých místech v naší domácnosti:

  • 500lx – kuchyňská linka
  • 300lx – prostor pro čtení, dětský pokoj, kancelář
  • 200lx – spíž, šatna, koupelna, toaleta, jídelna
  • 150lx – schodiště, předsíň se zrcadly, garáž s dílnou
  • 100lx – komunikační prostory, chodby, skladiště
  • 75lx – parkovací prostor a garáž
  • 50lx – sklepy

Abyste došli k tomu, jaká hodnota bude nejlepší, je potřeba vynásobit užitnou plochu místnosti v metrech čtverečních počtem doporučené intenzity světla v daném prostoru v luxech.

Jakou barvu světla zvolit

V současné době se vedou debaty o tom, jakou barvu by měla mít ideální podoba světla v rámci jednotlivých místností. Pokud si tím nechcete lámat hlavu, stačí do všech místností zvolit barvu světla v hodnotách okolo 4500 Kelvinů. Tento údaj se totiž nejvíce podobá intenzitě světla, se kterou se setkáme v přírodě.

Intenzita světla a barevnost světla může mít zásadní vliv na to, jakou podobu má naše domácnost. Zasazuje se totiž nejen o správnou náladu a atmosféru, ale také o produktivitu nebo vůli k práci. Dostatek světla je klíčový.