Zvykli jste si na naši tureckou kávu, která je připravována zalitím namleté kávy horkou vodou? A pořád si myslíte, že právě tento způsob přípravy kávy je oblíbený i v Turecku, od něhož pochází její označení? Tzv. „turek“ nemá s tureckým způsobem přípravy kávy co dělat. Je to ryze český výmysl, který jsme označili podle místa domnívaného původu. Jak se tedy připravuje káva v Turecku?

Český „turek“ se od tradiční turecké kávy liší

Způsob přípravy kávy na „turka“, který známe zejména z minulé éry, není v okolních zemích příliš často používán. Do nápoje se při něm totiž vlivem prudkého spaření uvolňují zejména třísloviny, jejichž vlivem má pak kyselou a hrubou až nepříjemnou chuť. Někdo přesto na tento způsob přípravy kávy nedá dopustit, tím spíše, že klasického „turka“ si můžete připravit i z kávy bez kofeinu. Jak ale vypadá opravdová turecká káva?

Připravte si džezvu

Turecká káva, která se popíjí ve středomořských státech, je pověstná svým vysokým obsahem kofeinu. Připravuje se v konvičce zvané džezva a její chuť je velmi vyrovnaná. Obvykle se do ní stejně jako do tureckého čaje přidává velké množství cukru a také koření, jako například vanilka, skořice či kardamom. Láká vás k ochutnání? Připravte si ji sami doma.

Příprava turecké kávy v džezvě

Naplňte konvičku přiměřeným množstvím velmi jemně umleté kávy a přisypte rovnou i cukr a koření. Vše zalijte studenou vodou a postavte na sporák. Ohřev takto připravované kávy musí být velmi pomalý, protože při něm prakticky dochází k propařování kávové směsi. Jakmile začne káva bublat, odstavte ji a nechte uklidnit. Tento proces můžete několikrát opakovat. Čím častěji, tím intenzivnější získáte chuť. V Turecku je zvykem opakovat minimálně čtyřikrát. Důležité je zajistit, abyste kávu nepřivedli k varu. Tím, by se její chuť degradovala. Turecká káva se pije bez mléka. Připravit si k ní můžete skleničku vody anebo něco malého na zubCo ke kávě si doma můžete upéct? Skvělý je například jablečný závin, perník anebo delikátní krémový dort. Samotnou kávu ale můžete využít také pro přípravu dezertů a cukrovinek. Například italské tiramisu by bez kávy nebylo tím, čím je. Káva je ale výborná také v tradičních českých receptech, kterým dodá exotickou chuť.