Okrasná zahrada se neobejde bez zajímavého stromu, který ji ozvláštní. Jednu z možností symbolizuje stálezelený cypřišek, který vynikne jak v podobě živého plotu, tak i jako originální solitéra. 

Všestranný strom do každé zahrady

Cypřišek své uplatnění najde jako živý plot kolem zahrady, konifera ve skalce i zajímavý solitérní strom. Díky své všestrannosti se jedná o opravdu oblíbený strom, který zastane téměř každou roli. Vzhledem ke svým vlastnostem je navíc přímo předurčený k tvarování. 

Někdy může být snadné zaměnit cypřišek za túji. Vzhledově si jsou totiž velmi podobní a oba rody se řadí do čeledi cypřiškovitých. V některých ohledech se však přesto liší.

Cypřišek symbolizuje stálezelený strom nebo keř, který má většinou pyramidální tvar. Na první pohled vás zaujme hnědou brázditou kůrou, která se odlupuje buď v šupinách nebo pruzích. Jeho listy vyrůstají z větviček ve čtyřech řadách. Cypřišek může dorůst až do výšky kolem 65 metrů a dožít se neuvěřitelných 1 000 let. 

Jaký cypřišek si v zahradě vysadit?

Díky šlechtění původních šesti druhů cypřišku bylo dosaženo jejich bohaté a pestré variability. Vybírat si proto nyní můžete mezi stovkami kultivarů, které se od sebe liší velikostí, tvarem, barvou, a také nároky na stanoviště a způsobem pěstování.

Zřejmě nejoblíbenějším a nejrozšířenějším druhem cypřišku je cypřišek Lawsonův, který pochází ze západní části USA. Je světlomilný, ale dobře se mu bude dařit i v polostínu. Ideální je, pokud jej zasadíte do hlinitopísčité a dostatečně vlhké půdy. 

Dalším oblíbeným cypřiškem je cypřišek tupolistý, který pochází z jižního Japonska a Taiwanu. Roste spíše pomalu a jeho kmen se tyčí až do výšky 40 metrů. Libuje si především na slunném až polostinném chladnějším stanovišti s dostatečnou vzdušnou vlhkostí. Co se týče půdy, není nijak zvlášť náročný.

Třetím často pěstovaným druhem je cypřišek hrachonosný, který přirozeně roste na ostrovech Honšú a Kjúšú v Japonsku. Jeho první exemplář byl přitom do České republiky dovezen v roce 1865. Cypřišek hrachonosný má kuželovitou, tmavě zelenou korunu a pevně ukotvený, červenohnědý kmen. Plodí zelené kulovité šištičky, které připomínají semena hrachu.

Více informací ze světa okrasných stromů najdete na www.okrasne-stromy.cz.