Letní sezóna se nezastavitelně blíží a společně s ní i vidina příjemného osvěžení v bazénu na zahradě. Pokud tedy máte na své zahradě bazén, měli byste vědět, jak ho správně připravit na začátek sezony. Jedině tak si zajistíte, že se budete moci v teplých měsících nerušeně koupat a užívat si skutečné letní pohody.

Tip první: nečistoty musí pryč

První věc, kterou je potřeba udělat, je zbavit bazén nečistot. Pokud máte v bazénu vodu z loňského roku, vypusťte ji. Stěny a dno vyčistěte od usazené špíny, k čemuž můžete použít speciální přípravky. Po vyčištění důkladně opláchněte vodou.

Tip druhý: napusťte vodu a zapojte filtraci

Nyní do bazénu napusťte vodu. Rozhodně však ještě bazén nenapouštějte celý. Poté přichází na řadu zapojení filtrace. K filtraci připojte hadice, pečlivě zkontrolujte veškeré spoje, a pakliže máte pískovou filtraci, vyměňte náplň, která by se měla měnit každé dva roky.

Tip třetí: dopusťte vodu

Nyní přichází ta chvíle, kdy můžete do bazénu dopustit zbylou část. Vodu doplňte až do úrovně středu přítokové příruby. Poté zapněte filtraci a nechte ji pracovat alespoň 24 hodin.

Tip čtvrtý: nechte si udělat rozbor vody

Kvalita vody v zahradním bazénu vždy na prvním místě. Abyste měli skutečnou jistotu, že je kvalita vody v pořádku, nechte si udělat rozbor bazénové vody. Úplně nejlepší je, pokud si k tomu pozvete specializovanou firmu. Laboratoř Monitoring přeměří tvrdost vody ve vašem bazénu, a pokud to bude potřeba, upraví ji na správnou hodnotu. Stejně tak přeměří i hodnotu pH, která ovlivňuje účinnost i spotřebu používaných přípravků, má také vliv na životnost a funkci zařízení.

Tip pátý: chraňte bazén před znečištěním

Připravit bazén na letní sezonu můžete s předstihem. Budete tak mít jistotu, že jakmile to počasí dovolí, můžete se vesele smočit v osvěžující vodě. Abyste si ušetřili práci, pečujte o bazén před znečištěním a používejte fólie. Dají se pořídit i speciální fólie, které bazén ohřívají.