Zdravé a zářivé zuby, to je důležitá vizitka každého z nás. Zatímco krásný a přirozeně vypadající chrup podtrhne naši vizáž, zašedlé nebo nažloutlé zuby první dojem dokáží naprosto zkazit. Neestetický chrup bohužel často vznikne naším vlastním přičiněním –ať už špatnou péčí, nevhodnými stravovacími návyky nebo oddalováním návštěvy zubní ordinace. Do první skupiny prohřešků pak rozhodně patří absence péče mezizubním kartáčkem.

Klasický kartáček nestačí

Na rozdíl od klasického čištění zubním kartáčkem, které je nám rodiči i ve škole vštěpováno od malička, bývají mezizubní kartáčky často opomíjeny. Tento typ zubní hygieny je přitom pro zdraví chrupu velmi důležitý. Při nečištění mezizubních prostorů nám hrozí nejen vzniku kazu, ale i zánět dásní, který může přejít až v paradontózu. Klasickým kartáčkem samozřejmě jídlo usazené mezi zuby dostatečně nevyčistíme, a tak by měl alespoň jednou denně přijít na řadu mezizubní kartáček.

Na velikosti záleží

Mnoho pacientů od používání mezizubního kartáčku odradí krvácení dásní. Právě to je ale znakem zánětu, kterého se zbavíme pouze vyčištěním mezizubních prostor od plaku a zbytků jídla, které dráždí dásně a ty právě proto krvácí. Rozhodující roli samozřejmě hraje velikost kartáčku. Jak ji správně určit? V tom vám nejlépe poradí váš stomatolog, který zanalyzuje vaše mezizubní mezery a doporučí vhodné průměry mezizubních kartáčků k použití. Pro ty, kterým nesedí ani ty vůbec nejtenčí mezizubní kartáčky, se pak nabízí k použití mezizubní niť.

Svěřte se do rukou lékaře

Mezizubní kartáček je skvělým pomocníkem pro domácí čištění zubů. Nezvládne ale z dásní odstranit veškeré nečistoty. Proto bychom měli alespoň jednou za půl roku podstoupit dentální hygienu přímo na stomatologii. Hygienistka usazeniny z mezizubních prostorů odstraní pomocí ultrazvuku a takzvaného pískování. Zubní sklovinu následně posílí fluoridovou pastou. Naše zuby budou po ošetření čistější, hladší i zářivější! Pro posílení výsledků dentální hygieny pak stomatologie Mediestetik nabízí i kvalitní bělení zubů, a to jak v ordinační, tak i domácí formě.