Rozhodli jste se chovat ptáky, ale nevíte, co k tomu všechno bude potřeba? Než si papouška, andulku nebo kanárka přinesete domů, trochu se o chovu ptactva informujte. Nechcete přece, aby pták vydržel naživu jen sotva pár týdnů. Bude to najednou váš společník, na kterého byste neměli dát dopustit. V případě, že se tedy k chovu schyluje, je třeba si buď načíst články na internetu, nebo se informovat přímo od jiných chovatelů nebo odborníků či si načíst odborné publikace, kterých je opravdu požehnaně jak v knihkupectvích, tak v e-podobách.

Nejprve musí každý chovatel vědět, jaký druh ptáka bude chovat. Od toho se totiž bude odrážet to, do jaké venkovní voliéry nebo klece bude investovat. Voliéry a ptačí klece se dají zakoupit v mnoha velikostech a tvarech, proto je důležitý druh ptactva, které se rozhodnete přinést si domů. Vždy platí, že pták by měl ve svém novém obydlí umět roztáhnout křídla a trochu se proletět. Doporučujeme zejména stavebnice Aluhobby, ze kterých vykouzlíte různé typy obydlí pro ptáky. Jelikož je stavebnice vyrobena z hliníkových profilů, znamená to, že je velmi kvalitní.

Nicméně každou voliéru je třeba něčím vystlat. Zmiňme si proto vhodné materiály, kterými je možné dno voliéry vystlat s klidným svědomím.

Písek jako nejlepší materiál na dno voliér

Nejlepší materiál, který může přijít na dno voliér, je jednoznačně písek, kterým můžete vystlat i velké voliéry. Navíc bez problémů ho můžete shrabat, snadno se čistý nečistoty, navíc je poměrně levný. Je však třeba ho před vysýpáním do voliéry trochu pročistit, abyste si do obydlí pro ptáky nepřinesli bakterie nebo nemoci, které pak mohou ptáky sužovat. Při větším množství písku se doporučuje takzvané vyprání písku ve stavební míchačce.

Vhodná je také podestýlka z kukuřičné drti

Zkušenější chovatelé ptactva nedají dopustit na podestýlku z kukuřičné drti, která je podle nich také velmi vhodná. Je savá, bezpečná pro ptáky, navíc je zcela bez prachu. Co je však nevýhodou, je poměrně vysoká cena.