Plechy jsou materiálem, který se používá stále častěji. A to v celé řadě různých odvětví. Důvodem je hlavně to, že dnes není žádný problém s daným materiálem jakkoliv pracovat. A to hlavně díky moderním strojům, ale i díky modernímu příslušenství, které nabízí třeba společnost Toolscz.cz. A co i díky ní lze s plechem dělat?

Ohýbání

Ne vždy je potřeba rovný plech. Jsou situace, kdy je nutností jeho ohnutí. A to do požadovaného úhlu. Ručně to vzhledem k vlastnostem materiálu nejde. To dokáží zajistit speciální druhy lisů, u kterých nesmí chybět kvalitní ohraňovací nástroje. Ty jsou zárukou, že daný úkon bude provedený přesně podle potřeb. Nutno říci, že dané nástroje lze pořídit od celé řady známých výrobců, jako třeba:

  • Euram
  • Toolspress
  • Rolleri

Stříhání

Velké plechy je často nutné upravit tak, aby pro použití plně vyhovovaly svým tvarem. Proto je často nutné jejich zkrácení. Na stříhání se používají hydraulické tabulové nůžky, které si mohou poradit s plechem různé tloušťky, stejně jako si poradí také s plechem o různých délkách. Když je zkrácen, mohou přijít na řadu i nástroje pro ohraňovací lisy, pomocí kterých je dána plechu ona výsledná podoba, kterou jsme popsali výše. A potom může být použitý na konkrétní produkt. Kromě klasického stříhání existuje i podobná činnost, kterou je vystřihování. To není určené ke zkracování, ale k tomu, aby se z plechu získal také potřebný tvar.

Děrování

I to je postup, který je u zpracování různých plechů velmi používaný a v mnoha případech také nutný. Doslova je postupem, bez kterého se třeba při nýtování spojů nelze obejít. A aby bylo vše připraveno rychle a přesně, využívají se kvalitní děrovací nástroje. I tady tedy mluvíme o vybavení, díky kterému je práce s plechem doslova hračkou. I tyto nástroje by měly být součástí každé kvalitní kovodílny, která poskytuje profesionální služby.