Přemýšleli jste někdy, jak je možné dostat sto let zašlou špínu z kamenných povrchů nebo jak vyčistit fasádu? V tomto článku se vám pokusíme přiblížit metodu tryskání.

Jak to funguje?

Metoda tryskání je založená na velmi jednoduchém principu. Ze zařízení, které je na to uzpůsobené, můžeme si ho představit jako takovou tlustou hadici, proudí voda. Samotný proud vody by však byl málo účinný, kamen by stěží obrousil za požadovaný čas. V tomto směru tedy pomáhá vodě například písek křemičitý. Jeho drobná zrnka jsou unášena vodou a ta jim dává nutnou energii. Tato zrnka pak nárazem o povrch dokážou zázraky. Obrušují z povrchu po malých částečkách jednotlivé vrstvy.

Díky tomu dojde k odlupování jednotlivých vrstev. Z počátku se však odstraní to nejměkčí a tím je právě špína. Výsledkem je pak například fasáda, která vypadá skoro jako nová.

Jak vzniklo tryskání?

Tryskání není až tak nové, jak by se mohlo zdát. Vzniklo v USA již v předminulém století. V roce 1870 Bejnamin Chew Tilghman nechal tuto metodu patentovat. V jeho podání se jednalo o obrušování kovu. Rychle se však metoda rozšířila do dalších oborů.

Použití tryskání

S tryskáním se můžeme setkat v mnoha situacích. Může se jednat o broušení kovu, jak bylo zmíněno výše. Také může jít o čištění fasády nebo jakéhokoliv povrchu. Včetně povrchů horizontálních.

Další zajímavou situací je uplatnit tryskání ve chvíli, pokud potřebujete odstranit omítku nebo část zdiva. Nebo také pro odstraňování koroze.

Moderní technologie zažívají velký rozmach i v tomto odvětví. Firma ARS například využívá velmi zajímavou technologii TORBO, která umožňuje mnohem nižší prašnost celého procesu.