Pořídili jste si bazén a chcete prodloužit jeho životnost? Pojďme se společně podívat na to, jak správně o bazén pečovat, jak a čím ho čistit. Bazén se bez správné údržby neobejde. Jeho čistá voda je rozhodně tím správným prožitkem. Snem každé rodiny je křišťálově čistá voda, která láká k příjemnému letnímu osvěžení v horkých slunečných dnech. Před samotným napuštěním bazénu, by se měl opláchnout čistou vodou. Můžete jej vyčistit i gelovým čističem, který je přímo určen k prvotnímu čištění bazénu. Údržba bazénu, kterou se nevyplatí zanedbávat, se bez prevence neobejde. Bazénovou chemii, příslušenství, ale i samotné bazény je dobré nakoupit ještě před začátkem sezóny – díky sortimentovým slevám a výprodejům lze tak ušetřit desítky procent – viz. nabídka na webu Slewik.

Jak můžete předcházet znečištění bazénu?

Prevence znečištění se opravdu vyplácí. Údržbu si velice usnadníte, pokud zabráníte vzniku nečistot, například tím, že se před vstupem do bazénu osprchujete. Osprchováním zabráníte tomu, že do bazénu nebudete zanášet trávu či hlínu. Nečistoty v bazénu napomáhají k tvorbě nepříjemných zákalů a řas. Pokud chcete účinně zabránit jakémukoli znečištění, skvěle poslouží bazénové plachty, které jsou vyráběny z kvalitních pevných materiálů, chránicí bazén za větru i deště.

Způsoby čištění bazénové vody

Prvním a základním způsobem je odstranění jakýkoliv nečistot, které jsou v bazénové vodě, nepřehlédnutelné. Může se jednat o trávu či napadané listí.  Dále se můžete věnovat vyčištění vnitřních stěn bazénu, které provedeme pomocí speciálních chemických prostředků. Chemický přípravek naneste na stěny a nechte pár minut působit. Poté jej opláchněte proudem vody. Pokud máte nejvíce nečistotami zaneseno dno, využijte bazénový vysavač a filtrační zařízení.

Mechanické čištění

V případě mechanického čištění je hlavním náčiním síťka nebo speciální bazénový vysavač. Tou zachytíte nejen napadané listí, kousky hlíny, ale také hmyz. Nedílnou součástí každého bazénu je filtrace. Její princip spočívá v nasávání vody z bazénu s následným čištěním a zpět vrácením již čisté vody zpět do bazénu. Investice do kvalitní filtrace proto ušetří drahocenný čas i peníze.