Mluví-li se o fotopastích, je třeba rozlišovat dva typy, které se od sebe liší zdánlivě nepatrně, ovšem zásadním způsobem. Jedním typem jsou fotopasti určené pro myslivce, které je používají ke sledování pohybu lesní zvěře.

Proto můžeme obdivovat noční snímky, na kterých se vyskytuje například vlk či rys. Druhý typ jsou fotopasti na ochranu majetku. Podstatný rozdíl spočívá ve způsobu spuštění, neboli pořízení fotografie. Fotopast pro myslivce při spuštění nepatrně cvakne a zableskne, což lesní zvěři zpravidla nevadí. Pro zloděje by to však byl důvod, aby vám fotopast zničil. Proto je u fotopastí na ochranu majetku nezbytné, aby přístroj nevydal sebemenší zvuk ani záblesk.

Jak vybírat

V první řadě tedy musíme vědět, k jakému účelu si fotopast chceme pořídit. Veškeré potřebné informace týkající se typů, účelu a způsobu použití a vysvětlení specifických parametrů jednotlivých fotopastí lze získat na webových stránkách prodejny BUNATY. Samozřejmě zde najdete pestrou nabídku fotopastí pro nejrůznější účely a vybírat můžete jak mezi levnými levnými přístroji, jejichž představitelem jsou značky Acorn a Scoutguard, tak mezi dražšími a kvalitnějšími fotopastmi na ochranu majetku, kterými jsou zejména značky Bunaty nebo Browning.

Fotopasti BROWNING

Značka Browning je pojem nejen mezi zbraněmi, ale i fotopastmi. Perfektní ukázkou kvality je fotopast na ochranu majetku BROWNING Spec Ops Full HD Series. Její zadní opěrná část je vyrobena z kovu a všechny díly jsou zárukou dlouhodobé životnosti i v nejnáročnějších podmínkách. Rychlost spouště lze nastavit až na 4 snímky během dvou sekund, takže vám opravdu nic neunikne.

Další parametry

Důležité je, aby fotopast zaznamenala pohyb člověka na vzdálenost alespoň 10 metrů, což splňují všechny přístroje na současném trhu. Pokud se setkáte s reklamou na dosah až 25 m, je důležité slovíčko „až“. Je-li totiž vzdálenost větší než 10-12 metrů, bývá snímek obvykle nečitelný, takže byste fotografii nemohli použít jako důkazní materiál při usvědčování zloděje.

Pro okamžité reagování na zloděje je perfektní, když je fotopast vybavena GSM modulem, který přenáší pořízené snímky na e-mailovou adresu nebo mobilní telefon.