Udržujte své koberce čisté, jak nejlépe dovedete. Postupujte podle následujících tipů a triků pro základní péči, hloubkové čištění a odstranění skvrn. Navíc získáte i několik informací, jak zacházet s konkrétními typy koberců.

Základní péče o koberce

Péče o koberce je určena podle velikosti, konstrukce a materiálu. Jinak se bude postupovat u malého koberečku a jinak u velkého formátu ode zdi ke zdi.

Základ je pravidelné vysávání nečistot. Pravidelným vysáváním nečistot odstraňujete prach a špínu, která může opotřebovat váš koberec předčasně. Pokud je koberec oboustranný, nezapomínejte vysávat na obou stranách. Špína, která nejde vidět, stále ničí koberec. Také si dávejte pozor, abyste během vysávání neodstranili třásně nebo jiné drobné předměty.

Vykartáčujte zvířecí chlupy. Vysávání někdy nepomáhá odstranit zvířecí chlupy. K jejich odstranění budete potřebovat tuhý kartáč, kterým budete hýbat ve směru vlasu koberce.

Otočte koberec každý rok. Slunce, umístění koberce a další činnosti v domácnosti mohou způsobit, že je jedna strana koberce opotřebená více, než druhá. Otočte koberec alespoň jednou ročně, aby se vyrovnalo opotřebení.

Vyklepejte malé koberečky. Pokud je koberec dostatečně malý, můžete ho vzít ven a vyklepat všechny nečistoty. Je to snadnější a účinnější způsob, než vysávání v domácnosti.

Čištění speciálních typů koberců

Zvláštní druhy koberců vyžadují speciální čistící péči. Udržováním je v čistotě, můžete koberec udržet déle jako nový. Postupujte podle následujících tipů.

  • Tkané nebo pletené koberce: Zkontrolujte koberec před čištěním. Vyhledejte, zda je váš koberec omyvatelný. Pokud tomu tak je, vložte ho do povlaku nebo do povlečení a vyperte ho ve studené vodě v mírném cyklu. Sušičku můžete také použít, ale opět na nízkou úroveň. Velké koberce, které se nevejdou do pračky, rozprostřete na vinyl nebo betonovou podlahu. Pokud nemáte dostatečný prostor, můžete koberec čistit venku, pokud pod něj vložíte deku či plachtu. Na čištění použijte čistící prostředek, který je určený na koberce a důkladně koberec očistěte. Před vrácením koberce na své místo se ujistěte, že je suchý.
  • Ručně vázané, antické a orientální koberce: Nový orientální koberec je lepší vysát. Zvláštní péči si poté zaslouží starožitné koberce, které mají složité prvky a dlouhé vlasy. Před vysáváním nasaď ne hlavici vysavače kus síťoviny, abyste zabránili vtahování vlasů, ale zároveň se zbavili všech nečistot. Speciální koberce je lepší svěřit do rukou odborníků a alespoň jednou ročně je nechat vyčistit. Nezapomínejte také koberec otáčet, abyste vyrovnali opotřebení na všech stranách.
  • Kokosové vlákno, sisal a travní koberce: Přírodní vlákna mají otevřenou vazbu a tak je možné vybírat nečistoty mezi vlákny. Vysávání těchto koberců často vyčistí i podlahu pod nimi. Mnoho z nich jsou navíc oboustranné, takže je pravidelně otáčejte, abyste vyvážili opotřebení. Pro ruční čištění používejte měkký kartáček namočený v mýdlové vodě. Poté opláchněte vodou. Nakonec vysušte koberec pomocí ručníku nebo ventilátoru. Vysušte koberec důkladně, jelikož voda oslabuje vlákna a řádné vysušení prodlužuje životnost koberce. Pod koberec můžete umístit hadr nebo ručník, abyste ochránili podlahu pod ním.
  • Srst, ovčí vlna a vlasové koberce: Na čištění přírodní koberců vyrobených ze srsti, ovčí vlny nebo vlasů, použijte pudr. Naneste pudr na koberec a nechte několik hodin působit. Poté setřete prášek pomocí kartáče a důkladně koberec vyklepejte. Tento proces několikrát opakujte v závislosti na délce vlasů koberce. K čištění zadní strany použijte bavlněnou tkaninu navlhčenou ve vlažné mýdlové vodě. Setřete nečistoty, opláchněte čistou vodou a pořádně vysušte, než koberec vrátíte na místo.

Hloubkové čištění

Před hloubkovým čištěním se důkladně informujte o typu koberce a péči o něj. Nejvíce informací získáte u prodejce nebo na etiketě koberce. Například suché čištění naznačuje, že koberec není stálobarevný. Před použitím vody proveďte test na nenápadném místě.

Pokud zjistíte, že je koberec omyvatelný, ručně jej umyjte nebo použijte jemný cyklu v pračce. Aby se snížilo riziko zamotání dlouhých vlasů, rozdělte je do několika svazků, které svážete. Umístěte koberec do povlaku či povlečení a vyperte jej ve studené vodě na jemný program.

Při sušení zavěste koberec přes několik šňůr. Jedna šňůra bude pouze deformovat koberec, jak bude vysychat.

Odstranění nečistot z koberce

Alkoholické a nealkoholické nápoje: Použijte roztok se lžičkou mycího prostředku na 1 litr teplé vody a ¼ čajové lžičky bílého octa. Naneste na skvrnu, opláchněte a usušte.

Káva nebo čaj: Použije směs uvedenou výše. Pokud nelze skvrnu odstranit, obraťte se na profesionály.

Skvrny na bázi tuku: U potravin, jako je máslo, margarín nebo omáčka, použijte suchá rozpouštědla na odstranění skvrn.

Žvýkačka: Vložte kostku ledu do igelitového sáčku a přiložte na žvýkačku. Počkejte, až bude tuhá a poté ji odstraňte. Následně vysajte nebo vyčistěte zbytek skvrn za pomoci suchého rozpouštědla.

Barva:  Pro akrylové a latexové skvrny použije roztok saponátu, pokud je barva ještě vlhká. V případě, že se jedná o zaschlou barvu, použije roztok lihu. Vyzkoušet můžete i minerální vodu s bublinkami a jedlou sodu, pozor si však dejte, ať vám čistící látky neproniknou do podlahy.

Rajčatová omáčka:  Houbu namočte ve studené vodě a v saponátu nebo citronové šťávě. Vydrhněte skvrnu a opláchněte ji roztokem smíchaným z 1 šálku bílého octa a 2 šálky vody. Důkladně vysušte.

Moč, výkaly a zvratky: Použijte roztok pracího nebo čisticího prostředku, opláchněte a osušte do sucha.

Roztavený vosk: Použijte stejný postup jako u gumy. Využijte kostku ledu v igelitovém sáčku a vše po ztvrdnutí seškrábejte. Následně pomocí lihu odstraňte zbytky nečistot.