Dnes vám přinášíme druhou část plnou dalších zajímavých typů na obědy v pracovní dny.
Tuňákové karbanátky
Karbanátky můžete doplnit lehkých jogurtovým dipem a pečenými, nebo vařenými bramborami.
Na karbanátky budete potřebovat:
- 800 g tuňáka (z plechovky)
- 2 lžičky dijonské hořčice
- ½ šálku bílého chleba na kousky
- 1 lžička citrónové kůry
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce vody (nebo šťávy z tuňáka)
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 2 lžíce nasekané pažitky, cibule, nebo šalotky
- sůl
- pepř
- pár kapek pálivé omáčky, nebo tabasca
- 1 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky másla
Postup:
Z konzervy tuňáka pečlivě odstraňte tekutinu a vložte do mísy. K tuňáku přidejte hořčici, nadrobený chleba, citrónovou šťávu, vodu, petržel, pažitku, pálivou omáčku, vejce, sůl a pepř. Ve střední míse důkladně promícháme všechny ingredience a rozdělíme na 4 části. Směs na karbanátky necháme chvíli odpočívat v chladu. Poté z ní tvarujeme malé placičky.
Nyní rozehřejte trochu olivového oleje a másla na pánvi a smažte karbanátky dozlatova. Obvykle to trvá asi 2-3 minuty z jedné strany. Podávejte s kouskem citrónu.
Kuřecí salát s quinoou
Na citrónovou quinou budete potřebovat:
- ½ šálku suché quinoi
- 1 šálek zeleninového nebo kuřecího vývaru
- špetka soli
- šťáva z ½ citrónu
Na pečené kuře budete potřebovat:
- 4 vykostěné kuřecí stehenní nebo prsní řízky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamica
- šťáva z ½ citrónu
- 1 lžička zeleninového koření
- 1 stroužek česneku
Na salát budete potřebovat:
- 200 g zelených salátových listů
- 200 g rajčátek
- ½ střední červené cibule nakrájenou na plátky
- 100 g vypeckovaných oliv
- 50 g sýru feta
- ½ šálku petržele
Na zálivku budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamica
Postup:
Citrónová quinoa:
V malé pánvy smíchejte quinou, vývar a sůl. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte pod pokličkou 15 minut, nebo do té doby, než se voda vstřebá a quinoa je měkká. Uvařenou quinou odstavíme z tepla a necháme zakrytou pod pokličkou, kde bude asi 5 minut odpočívat. Po uplynutí doby promíchejte quinou vidličkou a přidejte trochu citrónové šťávy.
Kuře:
Na velkou pánev nalijte 2 lžíce olivového oleje, octa, citrónové šťávy a česneku. Na středním plameni osmažte tuto směs a přidejte kuře, které pečte ze všech stran dozlatova. Opečené kuře nechte vychladnout a nakrájejte asi na 3 cm proužky.
Salát:
Smíchejte nakrájená rajčátka, cibuli na jemno, olivy, sýr feta a petržel ve velké salátové míse. Na salát nalijte zálivku z balsamica a oleje a promíchejte. Salát servírujte s quinoou a kousky kuřecího masa.
Buddhova miska s tofu
Na Buddhovu misku budete potřebovat:
- 2 šálky hnědé vařené rýže
- 1 šálek strouhané mrkve
- 2 šálky špenátových listů
- 2 šálky brokolice
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 šálek měkké cizrny
- sůl a pepř
- 400 g tofu
- 1-2 lžíce sezamového oleje
- ¼ šálku sójové omáčky
- ¼ šálku javorového sirupu
- 2 lžičky chilli omáčky
- ¼ šálku arašídového másla
Postup:
Do předehřáté trouby na 200°C vložíme na pečícím papíře na plátky nakrájené tofu. Pečeme asi 20 minut, poté přendáme do misky. V další misce smícháme sezamový olej se sójovou omáčkou, javorovým sirupem, chilli omáčkou a arašídovým máslem do hladké a krémové konzistence. ½ obsahu omáčky přidáme k tofu a necháme marinovat.
Brokolici buď spaříme, nebo upečeme s 1 lžičkou olivového oleje a špetkou soli v troubě (na 200°C asi 20 minut).
Na teflonovou pánev nalijeme zbývající olivový olej a na středním plameni osmažíme tofu s omáčkou do zlatova (asi 3-4 minuty).
Do misky nasypeme uvařenou rýži, mrkev, špenát, brokolici, cizrnu a osmažené tofu, kterou zakápneme zbývající omáčkou.
Dnešní recepty jsou možná neobvyklé, ale v poslední době velkým hitem. Vyzkoušejte některé z těchto netradičních jídel i vy.