Ocet je možné využít v celé domácnosti. Kromě správného šmaku do pokrmů, slouží i jako skvělý čisticí prostředek, odstraňovač skvrn atd. Jeho využití nekončí ani v momentě, kdy opustíte pohodlí domova. Je také skvělým ničitelem plevele. Ideální pro všechny, kteří chtějí šetrný prostředek na zahradu bez chemikálií.

Jaký druh octa použít

Typický bílý ocet, který naleznete v každém obchodu s potravinami. Je složen z 5% kyseliny octové a 95% vody. Použití octu na plevel má však své omezení. Je vhodný pro mladý, roční plevel. Nejméně dva týdny budete muset provádět aplikaci, než se dostaví první účinky. Ocet je vhodný pro plevel, který se objevuje mezi švy chodníků a příjezdových cest.

Ocet nefunguje příliš dobře na starší plevel nebo trvalky. Pokud se chcete zbavit i těchto problémů, pořiďte si 20% roztok octa. Tento typ naleznete v zahradních centrech nebo zemědělských obchodech. Případně jej zakoupíte na internetu.

Jak aplikovat na plevel

Vyberte si den, kdy není větrné ani deštivé počasí. Vítr může odnést ocet do míst, kam nechcete. Déšť zase oslabuje jeho účinnost. Při použití silnějšího octa dodržujte zásady bezpečnosti. Nevystavujte octu svůj obličej, kůži a oči. Silný ocet může spálit kůži a poškodit oči.

Ocet je neselektivní, což znamená, že zničí všechny rostliny, které mu přijdou do cesty. Z toho důvodu se ujistěte, že aplikujete jen na ty rostliny, které chcete zničit. Pokud nelze prostředek bezpečně nanést, použijte k aplikaci štětec namočený do octa. Budete mít hubení plevele více pod kontrolou.