Pro čištění používáme celou řadu přípravků, které nám mají pomoci odstranit prach, mastnotu a další odolné nečistoty. Možná vás to překvapí, ale vodka je skvělý univerzální čistič, který vám pomůže s celou řadou nečistot. Podívejte se na 15 věcí, které očistíte pomocí vodky.

Vodka jako univerzální čistič

Nejen pro koktejly se hodí vodka, ale i jako univerzální čistič. Stejně jako ocet, i tento oblíbený alkohol si poradí s mastným nádobím, nečistotami, prachem a skvrnami. Pořiďte si láhev vodky a udržíte čisté vše od prostěradel až po šperky. Pojďme se podívat blíže na to, co vodka dokáže vyčistit.

1. Většinu povrchů

Vodka je skvělý čisticí prostředek na většinu povrchů. Vytvořte si univerzální čistič za pomoci 4 cl vodky, 8 cl bílého octa, 4 cl citronové šťávy, 8 kapek esenciálního oleje citrónové trávy. Vše smíchejte a domácí čisticí prostředek je na světě. Nebo vložte pomerančovou či citronovou kůru do vodky a nechte ji po dobu několika týdnů uležet. Poté směs nalijte do rozprašovače a můžete vesele uklízet. Citronová kůra se postará o svěží vůni a vodka o dokonalou čistotu.

2. Koupelna

Vodka je skvělá na očištění stěn v koupelně od zbytku mýdla. Je také ideálním pomocníkem pro vyčištění sprchových dveří a rámů, které jsou hůře dostupná.

3. Ložní prádlo

Pro klidný spánek si připravte rozprašovat, který naplníte z poloviny destilovanou vodou a z polovinu vodkou. Poté přidáte 30 až 40 kapek esenciálního levandulového oleje. Zhruba 20 minut před spaním tuto směs nastříkáte na ložní prádlo. Vonný sprej je také možné použít na ručníky, které vám po uschnutí budou krásně vonět.

4. Špinavá zrcadla a okna

Nastříkejte vodku na okna, zrcadla a skleněné povrchy. Vyhněte se barevným rámům, které by mohl alkohol poškodit. Vodku setřete hadříkem z mikrovlákna, přičemž odstraníte všechny šmouhy a nečistoty.

5. Samolepky a etikety

Odstraňte samolepky a zbytky lepidla z kluzkých povrchů pomocí vodky. Nakapejte pár kapek vodky přímo na samolepku nebo použijte vatový tampon. Nechte chvíli působit a poté jemně odstraňte štítek a zbytek lepidla.

6. Tělesný zápach

Namíchejte si koktejl, který neutralizuje zápach z podpaží na oblečení. Opět naplňte rozprašovat 4 díly vody a jedním dílem vodky. Důkladně protřepejte a naneste na oděv. Nechte působit přes noc. Druhý den by měl být zápach pryč. Pokud přetrvává, použijte opět směs, ale v poměru 3:1. Jakmile je zápach odstraněn, vyperte oblečení ve studené vodě a nechte usušit.

7. Skvělá desinfekce

Vodka má skvělé desinfekční vlastnosti. Stačí smíchat vodku s vodou a máte skvělé antibakteriální činidlo. Během období chřipek a jiných nemocí, očistěte kliky, ovladače a vypínače tímto přípravkem. Zbavíte se všech bakterií, které mohou chřipku šířit dál.

8. Mastné plochy

Použijte samotnou vodku nebo ji smíchejte s vodou ve stejném poměru a aplikujte na mastný povrch. Naneste ji pomocí spreje a otřete plochu navlhčeným hadrem nebo houbou.

9. Slizké nádobí

Mastné pánve a talířky rychleji očistíte, pokud přidáte jednu nebo dvě štamprle do dřezu s mýdlovou vodou.

10. Čistá toaleta

Nalijte polovinu hrnku vodky do svého WC jednou za měsíc a budete mít krásně čistou toaletu. Vodku použijte i na desinfekci záchodového prkénka.

11. Zatuchlé ručníky

Pro osvěžení starých a zatuchlých ručníků je ideální vodka. Přidejte čtvrtku šálku vodky do lavoru, přidejte mýdlovou vodu a vymáchejte v ní ručníky. Nechte působit pár hodin a poté je klasickým způsobem vyperte. Ručníky budou jako nové a krásně vonět.

12. Páchnoucí oblečení

Zápach s cigaret odstraníte tak, že oblečení jemně postříkáte vodkou a necháte zaschnout. Pachy budou neutralizovány a vy si ušetříte praní.

13. Odstranění červeného vína a trávy

Vodka je účinné rozpouštědlo, které vám pomůže i s odstraněním vína, trávy a dalších nečistot. Jednoduše nastříkejte vodku na skvrnu, nechte pár minut působit a poté pomocí čistého ručníku nasajte přebytečnou vlhkost. Následně skvrnu opláchněte a v případě potřeby opakujte.

14. Pokojové rostliny

Držte mušky v šachu tím, že budete omývat své květiny tamponem namočený ve vodce. Tento postup používejte na rostliny, které mají silné a voskované listy. Jinak byste si svoji zahrádku mohli poničit.

15. Šperky

Šperky a bižuterii vložte do vodky a nechte chvíli působit. Poté doplňky osušte čistým hadříkem. Tento postup aplikujte jen v případě, že jste přesvědčeni, že alkohol nepoškodí vaše šperky.