Umění lisování květin je již po dlouhou dobu dobře promyšlený způsob, jak spojit umění a přírodu. Krása vylisovaného květu je ideální ozdobou do vašeho bytu, nebo jako dárek. Správné sušení a lisování květin nevyžaduje složité postupy, ovšem je potřeba znám, co všechno by se mělo dodržovat. Pojďme se dnes společně podívat na nejlepší způsob, jak lisovat květiny.

Jak lisovat květiny

Nejpopulárnějším a také nejlepším způsobem, jak lisovat květiny, je pomocí těžkých knih. Jde o stovky let prověřenou techniku. Nejlépe slouží telefonní seznamy, které snadno absorbují vlhkost. Proto se nedoporučují knihy s lesklými stránkami. Čerstvou květinu ořízněte, osušte a umístěte mezi stránky. Pro lepší výsledek můžete do knihy vložit savý papír. Knihu s květinou poté vložte pod těžkou zátěž. Květina se tímto způsobem lisuje asi měsíc.

Další technika zahrnuje tradiční lis na květiny, které se skládají ze dvou kusů dřeva a šroubků v rozích. Do lisu vložte několik listů čistého savého papíru, mezi který umístěte suchou, narovnanou květinu. Poté lis pořádně utěsněte a lisujte opět měsíc.

Stračka je krásnou květinou, která se na lisování velice hodí.

Posledním způsobem jak lisovat květiny je za použití mikrovlnné trouby. K tomu budete potřebovat dvě kostky keramických obkladů, karton, savý papír a gumičky. Savý papír přehněte v polovině a vytvořte knížku, do které vložíte suchou, čerstvou květinu. Poté k papíru z obou stran přitiskněte karton a obklad. Nakonec silně upevněte několika gumičkami. V mikrovlnné troubě nastavte co nejnižší stupeň, vložte připravený lis a spusťte na 30 – 60 sekund. Poté květinu vyjměte a vložte ještě na dva dny do lisu na květiny, nebo do knihy.

Květinové výlisky vypadají skvěle v rámečku na bílém papíru. Květiny na lisování vždy vybírejte ty nejčerstvější, a v případě budete-li je sbírat rovnou ze zahrádky, stříhejte je ráno, jakmile uschne rosa.

Na lisování se nejvíce hodí tyto květiny: keříková růže, lilie zlatohlavá, krásnoočko (Mercury Rising), narcis, krásenka čokoládová, stračka, sporýš klasnatý, tulipán, kopretina.

Máte rádi lisované květiny, nebo preferujte pouze čerstvé ve váze, či v květináči?

Zdroj