Říká se, že nejlepší věci jsou v životě zadarmo. No, jak se to vezme. Možná do nich nemusíte investovat žádné peníze, ale neznamená to, že nevyžadují váš čas, obětavost a nasazení. Když přijde na to, učit se důležité životní dovednosti, často brzy zjistíte, že se jedná o těžký oříšek. Ovšem učení těchto věcí je tou nejlepší investicí vašeho úsilí, jak udělat něco pro sebe a zároveň i pro ostatní.

Time management

Bez ohledu na to, kolik způsobů plánování času existuje, je skvělé time management ovládat. Když se naučíte pracovat s vaším časem a naplánovat si celý den, přebíráte kontrolou nad sebou, zlepšujete svoje schopnosti a soustředěnost. Je-li vaším cílem zvýšit výkonnost, je tohle ideální cesta. Pokud budete mít předem naplánované jednotlivé úkoly na daný čas, uvidíte, že je zvládnete mnohem rychleji. Navíc, jakmile se naučíte hospodařit s časem, odstraníte ten pocit, že něco nestíháte.

Empatie

Empatie podle definice znamená: schopnost porozumět a sdílet pocity někoho druhého. Nepleťte si však empatii se soucitem. Ve skutečnosti jsou to dvě úplně odlišné věci. Pokud s někým soucítíte, litujete ho například v době, kdy ztratil někoho blízkého. Ovšem příkladnou empatií je, když někdo ve vašem okolí ztratí práci a vy se dokážete vcítit do jeho situace a poradit mu, jaký kroky má učinit. Empatie je klíček k úspěchu a vytváří skvělé vztahy.

Někdo se empatický již narodí. Jsou tu ale tací, kteří by tuto schopnost rádi ovládali, ovšem neumějí to. V tom případě pro vás máme několik rad: ptejte se na problémy těch druhých; dlouhou poslouchejte a zkuste si představit, co byste dělali, být na jejich místě; ptejte se, jaké výsledky očekávají a proč reagovali tak a jinak; čtěte a poslouchejte emotivní příběhy. Empatický člověk se vyhýbá: nepříjemným otázkám, které dostávají druhého do úzkých; nesoudí a nepřebírá kontrolu nad životem druhých; neposlouchá jen to, co chce.

Požádejte o pomoc

Mnoho lidí nežádá o pomoc, jelikož si myslí, že je to známka slabosti. Vždyť přeci silný člověk dokáže vše vyřešit sám. To je ale velká hloupost. Skutečná síla tkví v tom, že dokážeme druhého požádat o radu, či jinou pomoc. Takto vypadají myšlenky lidí, kteří nežádají o pomoc.

„Pokud umožním někomu jinému, aby mi pomohl a nahlédl pod roušku mého problému, ztratím kontrolu nad situací.“

„Mám-li požádat někoho o pomoc, musím mu to náležitě oplatit. Co když to ale nezvládnu, nebo nebudu moci?“

„Když žádám o radu druhých, zatěžuji je. Jsou přeci stejně zaneprázdnění jako já, tak jak by mohli mít čas na pomoc pro mne?“

„Já jsem ten jediný, který to může udělat dobře a po svém. Je to jednodušší a rychlejší, než převyprávět a vylíčit situaci někomu druhému a čekat na jeho vyjádření.“

My vám řekneme, proč je skvělé někoho žádat o pomoc. Když požádáte o pomoc, dáváte ostatním příležitost, aby vám ukázaly svoje nadání pro věc, a vy se na oplátku můžete naučit něčemu novému. Není dobré lidi využívat, ale tím, že jim dáte prostor, můžou třeba i zazářit. Pokud žádáte o pomoc, ukazujete, že nejste perfektní, a jste jako všichni ostatní, kteří občasnou pomoc potřebují. A v tom je síla a zároveň zranitelnost.

Pokračování ve 2. části.