Udržujte vaše pokojové rostliny v čistotě a předejdete nepříjemným chorobám. Navíc se vám květiny za pravidelnou péči odmění pravidelným květem, hezkou vůní a příjemnou barvou. Máme pro vás základní tipy, jak pečovat o pokojové rostliny.

Myjte pokojové rostliny ve vlažné vodě

Mýt pokojové rostliny ve vlažné vodě je skvělé pro odstranění prachu a hmyzu. Nepoužívejte studenou vodu, která může poškodit listy. Menší rostliny jsou ideální pro mytí ve dřevu. Pro velké kytky použijte raději sprchu. Předtím, než je vystavíte sluníčku, se přesvědčte, že jsou dostatečně suché.

Očistěte listy rostlin

Vyčistěte listy pokojových rostlin pomocí vlhkého hadříku nebo bavlny. Podržte list v jedné ruce a druhou setřete prach. Zabráníte tak poškození listu. Nepoužívejte olej nebo leštěnku, která blokuje póry a zabrání rostlině dýchat.

Jak odstranit prach z africké fialky

Odstranit prach z africké fialky a podobných rostlin je velmi složité. Jejich drobné chloupky zadržují prach mnohem více, než listy ostatních pokojových rostlin. Použijte měkký kartáček na zuby a postupně odstraňujte prach od konce listu k jeho špičce.

Jednoduché čištění pokojových rostlin

Tento postup je skvělý pro menší rostliny. Vezměte rostlinku i s květináčem do ruky a otočte ji vzhůru nohama. Samozřejmě po celou dobu poskytujte podporu, aby se květina neponičila. Listy následně opláchněte ve vlažné vodě a nechte oschnout.

Zbavte se suchých květů

Aby vaše pokojové rostliny byly zdravé a silné, je zapotřebí podporovat jejich růst. Toho docílíte tím, že se budete zbavovat suchých a mrtvých květů. Zároveň snížíte riziko šíření plísní a dalších nemocí.

Odstraňte nečistoty z okolí květin

Květina musí být čistá a udržovaná. To samé platí i pro její okolí. Pokud narazíte na suché listí kolem květináče, vyhoďte ho. Otřete prach a zbavte se všech dalších nečistot nebo rozlité vody. Opět snížíte riziko vzniku plísně a výskytu škůdců.