Sprchový kout je velmi efektivní pro ranní hygienu a navíc umožňuje i celou řadu relaxačních procedur v lázeňském stylu. Pokud plánujete výstavbu sprchového koutu u vás domy, je dobré vědět pár zásadních informací. Máme pro vás 10 věcí, které musíte vědět ještě předtím, než začnete budovat sprchový kout.

Zvažte náklady na výstavbu

Obecně platí, že pro vybudování sprchového koutu je nutný zásah do zdi, kde se nachází přívod vody. Tento zásah vyžaduje celou řadu odborníků, materiálu, techniky atd. Nemluvě o tom, že mnohdy je nutná kompletní přestavba, jelikož aktuální stav nevyhovuje moderním požadavkům. Předtím, než začnete přemýšlet o výstavbě sprchového koutu, dobře si rozmyslete, zda ho vůbec potřebujete. V případě malého rozpočtu však nemusíte zoufat. Existují i levné alternativy, které si můžete postavit sami.

Inspirujte se

Podívejte se časopisů nebo na internetu a inspirujte se. Hledejte taková řešení, která se vám líbí a které je možné realizovat i u vás doma. V nejlepším případě vše konzultujte s odborníkem, který vám pomůže vybrat a sladit vše, co sprchový kout vyžaduje.

Dostatečný prostor je základ

Pro sprchový kout je zapotřebí dostatek místa. Nemáme jen na mysli dostatečný prostor pro sprchování, ale i například otvírání sprchových dvířek. Existují řešení, které minimalizují nároky na prostor, přesto je potřeba počítat s dostatečnou rezervou. Nic z toho vás však nemusí děsit, pokud si dopředu vše naplánujete.

Zkontrolujte své možnosti

Opakování je matka moudrosti a při výstavbě sprchového koutu se vyplatí počítat třikrát a jednou stavět. Pokud plánujete vlastní výstavbu, bez předchozího vzoru, dávejte si dobrý pozor. Pořádně plánujte a měřte, ať vám vše dokonale sedí. Přemýšlejte dopředu a potvrďte si, že to co si přejete, je skutečně možné.

Zamyslete se nad vstupem a dostupností

Chcete mít uzavřený sprchový kout nebo vám postačí závěs? Co takhle bezbariérový přístup nebo budete mít zašupovací dveře? Všechny tyto otázky jsou důležité a určují finální podobu sprchového koutu. Opět je to jen o plánování a přemýšlení dopředu.

Funkčnost a forma

V případě, že vaše koupelna má atypický tvar, nemusíte zoufat. Sprchové koutky lze vybudovat téměř kdekoliv. Vše je jen otázkou fantazie a rozpočtu. Sprchový kout je možné vybudovat v rohu, na rovné stěně nebo i pod střechou. V případě, že budete stavět sprchový kout na míru, máte i jednu velkou výhodu, můžete si vybrat vlastní řešení, které bude vyhovovat vašim potřebám a to včetně designu.

Detaily a prvky navíc

Chcete mít pevnou sprchu nebo budete používat i hadici? Máte rádi masáže nebo si dopřejete parní lázeň? Budete mít zrcadlo přímo ve sprchovém koutě? Ve svém plánu nesmíte zapomenout ani na větrání, odtoky nebo světla. Všechny tyto detaily tvoří krásný sprchový kout a při jeho výstavbě na ně rozhodně nezapomínejte.

Umístění ovládacích prvků

Spousty lidí dělá jednu zásadní chybu ve svém plánování. Nemyslí na ovládací prvky. Kdo vše je v domácnosti? Kdo bude sprchu využívat? Dosáhne na ni dítě nebo hendikepovaný? Není otáčení baterií příliš tuhé? A co dveře? Otevírají se dobře?

Vyberte si stylový design

Sprchové stěny a podlahy podléhají trendům, stejně jako celá domácnost. Vybírat si můžete z aktuálních trendů nebo sáhnout po klasice v podobě mramoru, křemenných desek, kamene, skla či glazovaných keramický dlaždic. Vše je pouze na vaší fantazii a financích.

Myslete dlouhodobě

Budování sprchového koutu je poměrně drahá záležitost. Budeme se opakovat, ale plánování je hlavním bodem. Přemýšlejte, zda vám bude sprchový kout vyhovovat i za deset let. Nebude lepší bezbariérový přístup? Nepřistavíme radši koupelnové zrcadlo? Nebo madla na stěnu? Všechny tyto věci je potřeba důkladně probrat a myslet tak na budoucnost.