Jste nadšeni do své zahrady, ale věci nejdou tak, jak si myslíte? Můžete být proto, že děláte několik chyb, o kterých ani nevíte. Dnes vám ukážeme 5 nejčastějších chyb, kterých se začátečníci dopouští na své zahradě.

1. Netestovaná půda

Složení půdy se může lišit z metru na metr. Bez otestované půdy nemáte tušení, jaké druhy živin vaše půdy má. Bez těchto informací nemůžete správně hnojit rostliny ani o ně pečovat. Výsledky nebudou takové, jako v případě, kdy víte kolik, čeho chybí nebo přebývá. Půda se mění i vlivem ročního období a proto je dobré testovat půdu pro každou sezónu. Jedině tak máte zaručený co nejlepší výsledek.

2. Zalévání listů

Nadzemní zalévání není nejúčinnější. Nejen že ve většině případů plýtváte vodou, ale mokré listí se stává živnou půdou pro plísně a řadu dalších nemocí. Ideálním prostředkem pro zavlažování je zavlažovací hadice, která se dostane přímo ke kořenu rostlin. Neplýtváte tak zbytečně vodou a zavlažování je efektivnější. Plánujte si pravidelnou zálivku v ranních hodinách, než je půda horká. Zabráníte tak předčasnému vypařování.

3. Žádný kompost

Jak rostliny rostou, půda se vyčerpává. Aby měla dostatek živin, je dobré půdu hnojit a přidávat kompost, který zásobuje zem všemi potřebnými živinami a minerály. Kompost nemusíte mít domácí. Jistě bude snadno k dostání u místních zemědělců nebo v zahradních centrech.

4. Hubení škůdců

Začátečníci v zahrádkaření ignorují ve většině případů škůdce s tvrzením, že si s tím příroda poradí. Zahradní škůdci však ničí vaše úsilí a práci. Zbavte se škůdců hned na začátku, ať nepřijdete o všechnu úrodu. Pokud se chcete vyhnout chemickým postřikům, můžete využít prostředky, které jsou přírodního složení. Působí stejně dobře a navíc máte jistotu, že jsou bezpečná pro vás a vaši rodinu.

5. Mulčování půdy

Mulčování je pojistka, která ochrání vaši tvrdou dřinu na zahradě. Nejenže pomáhá udržovat půdu vlhkou, ale určité druhy mulče pomáhají vyživovat půdu. Nejenže tedy chrání rostliny, ale pomáhá jim také růst.