Říká se, že správný zahrádkář nespí ani v zimě. Je sice pravda, že příroda odpočívá, ale chceme-li mít zahradu krásnou a zdravou, musíme se jí věnovat i v průběhu zimy.

Sklizeň a množení

I v zimě můžeme sklízet takzvanou mrazuvzdornou zeleninu jako je například kadeřávek, růžičková kapusta, zimní pórek, petržel, špenát či zimní salát. V květináčích můžete vysadit třeba řeřichu, která je bohatým zdrojem v zimě tak potřebného vitamínu C, nebo pažitku, kterou můžeme použít do polévek i jiných pokrmů, nebo se s ní posypat chléb s máslem.

Sklízet můžeme i ovoce, konkrétně třeba mišpule, které jsou nejlepší až poté, co projdou prvním mrazem. Pokud máte ovoce uskladněné, v průběhu zimy alespoň jednou za týden zkontrolujte jeho stav. Skladovací místnost větrejte a shnilé plody ihned vyhazujte, aby nenakazily ostatní.

Zima je ideálním obdobím také pro řízkování muškátů, kterým trvá až půl roku než vykvetou. V lednu je nejvyšší čas k odebrání roubů ovocných stromů. Je to jednoduché, neboť odříznete cca 30 cm dlouhé letorosty, které položíte vedle kmene stromu, přikryjete listím a sněhem a na jaře je zapíchnete do země hned jak se začne oteplovat.

Co se sněhem

Pokud napadne hodně sněhu, setřeste ho z větví ovocných i okrasných keřů a stromů, aby se nezlomily. Jehličnany je dobré svázat, aby je nepoškodily zimní větry nebo přívaly sněhu.

Dokud není země promrzlá, je třeba všechny stálezelené dřeviny vydatně zalévat. Sníh můžete nahrnovat na záhony a ke kořenům stromů a keřů, kde poslouží jako izolace a při tání jako závlaha.

Nezapomínejte na ptactvo

Zpěvné ptactvo přichází v zimě o své přirozené zdroje potravy. Proto bychom jim měli pomáhat a na zahradě budovat krmítka. Ideálním materiálem je dřevo. Důležité je také umístění krmítek, jelikož ptáci nesmějí být ohrožování predátory, například domácí kočkou. Proto je buď zavěsíme na větev stromu, nebo na tenčí bidlo, po kterém kočka nevyleze. Krmítko by v tomto případě mělo stát na přehledném místě a být ve výšce cca 150 cm.

Do krmítka dáme jen tolik krmiva, aby neplesnivělo. Vhodná jsou semínka slunečnice, prosa, konopí, máku, dále ptačí zob, jeřabiny, hloh apd. Pro sýkorky jsou ideální lojové koule zavěšené na stromech, které lze koupit v obchodech.