Naučte se, jak pečovat o pohovku z mikrovlákna a další nábytek, který je potažen tímto zajímavým materiálem. Naše řešení vás překvapí a zároveň ušetří spousty času.

Mikrovlákno a jeho schopnosti

Nábytek z mikrovlákna je znám pro své skvělé vlastnosti a zejména odolnost. Z toho důvodu je hojně využíván v domácnosti, kde jsou děti a domácí mazlíčci. Pokud chcete zachovat svůj nábytek svěží a jako nový, postupujte podle následujících kroků a rad, které vám pomohou vyčistit všechny nečistoty.

Obecná údržba

Čistěte mikrovlákno pravidelně za pomoci vysavače s nástavcem na čalounění nebo využijte sílu tvrdého kartáče, který uvolní nečistoty a obnoví směr vlákna. V případě, že se vytvoří skvrna, co nejrychleji ji odstraňte suchým hadříkem z mikrovlákna. Pokud situace neumožňuje jiné řešení, použijte lehce navlhčený hadřík.

Kromě běžných čisticích prostředků a hadrů, můžete použít i dětské ubrousky. Jedná se o praktické, levné a provizorní řešení, které vás zbaví nečistot.

Víte, co máte doma?

Pokud chcete pečovat o svůj nábytek skutečně skvěle, zjistěte si o svém nábytku co nejvíce. Podívejte se na etiketu a sledujte označení pro úklid. Značka „W“ znamená, že může být čištěna vodou, „S“ je označení pro povrch, který nesmí přijít do kontaktu s vodou. Čistí se pomocí rozpouštědla, jako je líh nebo čistící roztok. Zkratka „SW“ hovoří sama za sebe. Materiál je vhodný pro vodu i komerční čistící přípravky.

Pro materiál s označením „W“ můžete postupovat v souladu s výrobcem a nemusíte se bát ručního praní. Mikrovlákno však perte ve studené vodě, vysušte a obnovte vlákna pomocí kartáče. Dokonce můžete použít i malé množství mýdlové vody, které však poté usušíte ručně. V případě potřeby použijte šetrný čisticí prostředek založený na přírodní bázi.

Pro označení „S“ a „SW“, je dobré použít čistý alkohol. V případě, že pohovka nemá žádné označení, postupujte stejně. Čistý alkohol nalijte do nádoby s ostřikovačem a čistým hadříkem nebo houbičkou očistěte špinavá místa. Nechte vyschnout a v případě postupu opakujte. Alkohol se vypařuje velmi rychle, výsledky se dozvíte během pár minut. Tkaninu můžete následně učesat pomocí tuhého kartáčku.

Jak chránit mikrovlnné vlákno

Poté, co máte mikrovlákno čisté, použijte sprej na ochranu nábytku a materiálu. Je možné ho zakoupit v drogerii či prodejně nábytku. Pomocí spreje ochráníte materiál, který vám vydrží dlouhé roky.