Naučte se, jak správně aplikovat mulč, který vám usnadní řadu zahradnických prací s pěstováním vašich oblíbených rostlinek. Vaše květiny vám za to poděkuji. Máme pro vás připravený jednoduchý návod krok za krokem, který z vás udělá umlčovacího profíka.

Proč je mulčování důležité

Mulčování dělá spoustu věcí, které vaše rostliny chtějí a potřebují. Poskytuje dostatečný stín pro kořeny v horkých letních dnech, zabraňuje rychlému odpařování vody, drží vlhkost, zastavuje plevel a spoustu dalšího. Důležité je však rozlišit rozdíl mezi mulčovácím materiálem a kompostem.

Existují dva základní druhy kompostu – organický a anorganický. Organické materiály – dřevo, kůra, kompost, posekaná tráva a list, všechny tyto materiály se budou rozkládat a vyživovat půdu. Toto organické hnojivo se snadno šíří a není na škodu, když se nachází v půdě. Obzvláště při výsadbě letniček nebo keřů je organické hnojivo velmi užitečné.

Naproti tomu kámen poskytuje trvalé mulčování. Ve většině případu aplikujete na spodní část rostliny kus tkaniny, kterou poté zasypete kamením. Jedná se o nejméně náročnou volbu pro mulčování. Je však obtížnější starat se přímo o samotné rostliny a pečovat o jejich kořeny a stonky.

Otázkou tedy je, k čemu chcete využít mulčování. Pro rostliny, které chcete okopávat či jinak obdělávat rozhodněte, vyberete organický kompost.

Vyberte ten správný mulč pro vaši zahradu

Každý druh organického kompostu má své klady a zápory. Například kůra je velmi dostupná a levná. Při větším dešti však může odplout. Kakaové slupky mají zase výraznou vůni, která se někomu líbí a někomu zase ne. Navíc jsou relativně drahé a toxické pro psy. Drcená kůra nebo dřevina je nejběžnějším druhem krajinářského kompostu. Je levná a snadno dostupná. Navíc přidá do půdy důležité živiny a funguje skvěle jako hnojivo.

Pro mulčování můžete využít také dopad ze svého dvorku. Ideální je posekaná tráva, listí nebo kompost. Kompost je skvělý na živiny, ale pomáhá také šířit plevel. Posekaná tráva může být také dobrým řešením, ale nesmí být ve velké vrstvě, neboť může zvlhnout a začít plesnivět. Pokud budete však chtít použít trávu, ujistěte se, že se tráva nedostala do kontaktu s herbicidy. Vynikajícím kompostem na mulčování je jehličí. Má dlouhou životnost a navíc vytvoří kyselou půdu, což milují například azalky.

Kdy a jak mulčovat

Neexistuje ideální čas na mulčování. Vaše rostlinky ocení péči v jakémkoliv období v roce. Pokud použijete mulč na podzim nebo na začátku zimy a žijete v chladném klimatu, počkejte, dokud země neztuhne a až poté začněte mulčovat.

Mulčování by mělo být silné zhruba na 3-5 centimetrů. Cokoliv silnějšího může ukrývat škůdce a plevel. Především je to však nehospodárné a zbytečné.

Mulčování je tedy ideální způsob, jak ochránit stromky, keře a ostatní rostliny, které zároveň potřebují živiny. Není to žádná věda a mulčovat zvládne naprosto každý.