Sušení bylinek, hub, ovoce či ořechů je rozšířenou a poměrně známou činností. Ovšem zejména květiny dokáží interiér zútulnit a i v sušeném stavu mohou připomínat přírodu. K sušení používá každý jiný postup a jiný zdroj tepla.

Někdo spoléhá na podzimní sluníčko, pokud ještě dostatečně hřeje, jiný dává přednost kamnům, troubě nebo sušičce. Sušit lze však nejen květy, ale i listy, větvičky, plody, semena či kůru. Proto je dobré si připomenout některé zásady, které mají vliv na kvalitu usušených rostlin.

Sušené aranže

Výroba věnců a sušených aranží má svou tradici zejména v období Dušiček, Vánoc a Velikonoc. To ovšem neznamená, že květinovou vazbu ze suchých květin a travin bychom si nemohli vyrobit i jindy v průběhu roku. Často můžeme vidět různé jarní, letní či podzimní věnce ze sušených, ale i živých květin.

Stejně tak mohou náš interiér, terasu, pergolu či branku ozdobit rostliny svázané do snopků a zavěšené květy dolů. Většinou vydrží i nepříznivé počasí, ovšem k prodloužení trvanlivosti můžeme některé květiny obarvit nebo je stačí postříkat bezbarvým lakem.

Jak květiny sušit

Nejlepší metodou je sušení vzduchem na tmavším, čistém, suchém a vzdušném místě. Proto jsou ideálním prostorem k sušení staré, dobře větrané půdy. Známé je i chemické sušení pomocí silikagelu, boraxu, kamence nebo sklářského písku. Můžete sušit i v mikrovlnce nebo pomocí savého papíru, ve kterém rostliny lisujeme. Stačí k tomu i obyčejné noviny.

Rostliny určené k sušení sbíráme v době, kdy jsou nejsušší, což může být až do pozdního podzimu. Některé můžeme připravovat již v létě či během celé sezóny, jako například růže. Obecně platí, že rostlina nemá být příliš rozkvetlá, ani nezralá a nevyvinutá. Nejprve odstraníme listy ze spodní části, neboť ty se suší pomaleji než květy. Rostliny svážeme do snopku a lehce utáhneme provázkem tak, aby vzduch mohl proudit mezi jednotlivými rostlinami a netvořila se plíseň.

Snopek zavěsíme květy dolů, aby se nekroutily a neohýbaly. Výjimkou je třeba mochyně, u které musí její nafouklé plody vypadat na stoncích přirozeně a proto se suší ve snopcích s květy nahoru.