Vážně si myslíte, že je vaše kuchyň dokonale čistá? Přinášíme vám přehled těch nejšpinavějších věcí v kuchyni, na které můžete narazit. Sami budete překvapeni, kolik bakterií a nečistot obsahuje uklizená kuchyň.

1. kuchyňské houby

Kuchyňské houbičky jsou nejpoužívanějším nástrojem v kuchyni. Často však v sobě drží nepřeberné množství bakterií, které do sebe hromadí během úklidu. Nejbezpečnější způsob, jak se zbavit škodlivých bakterií, je vyhodit kuchyňskou houbičku každé dva týdny nebo ji umístit do myčky. Skvěle také funguje zahřátí v mikrovlnné troubě na půl minuty. Během tohoto procesu se zabijí všechny choroboplodné zárodky.

2. prkénka

Ať už používáte dřevěné prkénko nebo plastovou desku, patří mezi nejšpinavější nástroje v kuchyni. Prkýnka totiž nabízí hned několik skvělých míst, kde se mohou bakterie skrývat. Jednoduché a prosté opláchnutí vodou nestačí. Nepomůže tomu ani lázeň v myčce. Abyste prkénko řádně vyčistili, musíte si vytvořit vlastní roztok. Smíchejte jednu lžíci jedlé sody, sůl, vodu a citronovou šťávu. Vydrhněte touto směsí prkénku, opláchněte a osušte.

3. chladnička

Místo, kam ukrýváme většinu potravin, je plné bakterií a choroboplodných zárodků. Studený vzduch, potraviny a nečistoty jsou ideálním prostředím pro výskyt a rojení bakterií. Opět nepomáhá jednoduché otření a omytí. Je potřeba použít roztok teplé vody a octa, abyste se zbavili bakterií a nečistot. Velký důraz dávejte na místa, kde skladujete maso. Nejlepší možnost, jak se vyhnout bakteriím, je mytí chladničky jednou týdně.

4. malé spotřebiče

Mixéry, ruční šlehače a další malé spotřebiče stojí za řadou bakterií a nečistot. Jednoduchý úklid opět nezabírá, jelikož tyto kuchyňské spotřebiče jsou plné zákoutí, kde je možné se schovat. Pro co nejlepší úklid sáhněte po starém zubním kartáčku a těžko přístupná místa důkladně vyčistěte. Poté použijte dezinfekční prostředek ve spreji, který pronikne do těžko přístupných míst. Nechte spotřebiče důkladně proschnout a uschovejte mimo prašné místo.

5. kuchyňské desky

Kolikrát jste položili své nákupní tašky na kuchyňskou desku? O něco málo později na tom samém místě připravujete jídlo. Přestože vypadá kuchyňská deska čistě, opak je pravdou. Na povrchu se nachází na miliony bakterií, které vám mohou způsobit řadu zdravotních problémů. Dostaňte se do každodenní rutiny, kde použijete dezinfekční prostředek na odstranění bakterií a nečistot. Předtím, než vše otřete utěrkou, nechte přípravek zaschnout.

6. drobné kuchyňské náčiní

Nestává se každý den, že používáte například otvírák na konzervy. Kolikrát ho však po použití umyjete? Většinou ho pouze opláchnete a vrátíte zase na místo. Přestože se jedná o malinkatý nástroj, je velmi důležité věnovat mu stejnou pozornost, jako chladničce. Stejně tak ostatním kuchyňskému náčiní. Pro maximální očištění použijte roztok bělidla a vody 1:2. Nalijte do nádoby se sprejem a očistěte všechno nářadí. Poté opláchněte a osušte.

7. kuchyňský dřez

To nejhorší nakonec. Bez ohledu na to, jak dřev čistě vypadá, opak je pravdou. Kombinace odpadu, vody a kanalizace vytváří ze dřezu doslova biologickou zbraň a jedno z nejlepších prostředí pro šíření bakterií. I když je váš dřez čistý, používejte přípravky, které odstraní i skryté bakterie a nečistoty. Ideální je ocet, ale ani ten nezabrání všemu. V tomto případě si pořiďte skutečně silný kuchyňský desinfekční prostředek, který vytvoří z umyvadla bezpečné místo.