Pěstování sukulentů se nemusíte bát, jelikož jsou velice nenáročné a vydrží i delší sucho. Mají totiž schopnost zadržovat vodu, takže je můžete klidně nechat i delší dobu bez zálivky. Můžete je pěstovat jak na zahradě, tak v bytě, protože nezaberou příliš místa.

Ideální jsou pro ně panelákové byty s velkými okny, kde mají sukulenty nejvhodnější podmínky, tedy teplo, sucho a dostatek světla. Výhodou také je, že je nemusíte přesazovat jako jiné pokojové květiny. Při pěstování venku je pro sukulenty vhodné slunné stanoviště.

Můžete je pěstovat i na terase nebo na balkóně, kde z nich lze vytvořit balkónovou mini skalku. Sukulenty jsou oblíbené pro svůj zajímavý vzhled a také je můžete snadno tvarovat zastříháváním podle svých představ. Rostlině to neublíží, neboť se v místě střihu většinou rozvětví.

Kde se sukulentům nejlépe daří

Jelikož jim nejlépe svědčí dostatek slunečních paprsků, musíte jim slunce dopřát v co možná maximální míře. Tato vlastnost je dána jejich původem, jelikož se nejvíce vyskytují na suchých pláních Jihoafrické republiky, v lokalitách na východním pobřeží Afriky, na ostrově Madagaskar nebo na mexických pouštích. Doma pěstovaným sukulentům proto nejlépe vyhovuje okenní parapet okna situovaného na jih a východ.

Některým druhům svědčí letnění na zahradě, a pokud zahradu nemáte, úplně stačí balkón směrovaný na jih či východ. Je však třeba postupovat opatrně a sukulent na přímé slunce zvykat. Nejprve jej umístíme venku do polostínu, nebo jej něčím zastíníme a poté postupně prodlužujeme jejich pobyt na přímém slunci. Díky slunečním paprskům se krásně vybarví a vylepší se i kompaktnost tvaru. Zkrátka pro pěstování sukulentů platí pravidlo, že jim musíte vytvářet podmínky co nejvíce podobné jejich původní domovině.

Druhy sukulentů

Snad nejrozšířenějším sukulentem je u nás netřesk, který existuje v mnoha podobách a kultivarech. Je to velice nenáročný sukulent, kterému se daří téměř všude, neboť snadno zakořeňuje a vytváří kompaktní zelené koberce. Jsou velice přizpůsobivé a houževnaté a nevyžadují žádnou péči ani zalévání, neboť si vystačí se vzdušnou vlhkostí. Příliš nezáleží ani na substrátu, a proto se netřesky pěstují i na suchých zídkách nebo na „zelených střechách“.

Dalšími sukulenty jsou kaktusy, kterým se nejvíce daří ve stálém a teplém klimatu, zejména doma za okny, v zimních zahradách nebo ve sklenících. Ovšem jsou druhy kaktusů, které lze s úspěchem pěstovat i venku. Na rozdíl například od netřesků však vyžadují kvalitnější substrát, ideálně suchý a propustný. Jelikož jejich původní domovinou jsou především pouště v Mexiku, dělá jim dobře co nejvíce sluníčka. Stejné podmínky vyžadují i různé druhy aloe, které mají navíc i léčebné účinky.