Oblíbený „svařák“ si můžete dát na vánočních trzích, nebo ve stáncích na různých slavnostech. Můžete se však dočkat zklamání, pokud prodejci použijí nejlacinější víno a nasypou do něj spoustu cukru. Svařené víno je samozřejmě typickým vánočním nápojem, ovšem zejména v zimě se jím může zahřát kdykoliv. Největší jistotu kvality a vynikající chuti budete mít, pokud si vyrobíte vlastní „svařák“ doma.

Receptů je celá spousta, ale nejjednodušší postup je takový, že do kastrólku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Pak jej zalijeme cca 1 dcl vody, rozmícháme a přidáme koření. Vše povaříme, necháme provonět kořením, přilijeme víno a pomalu ohříváme, dokud se na víně nevytvoří bílá pěna. Pak stáhneme plamen a horké nalijeme do sklenic.

Jaké víno použít

Na správném výběru vína záleží nejvíce. Samozřejmě, že se dá svařit i krabicové víno, ovšem výsledek nebude valný. Druhým nevhodným extrémem je svařování drahého archivního vína, které se svařováním znehodnotí. Vytratí se všechny jeho chutě i vůně, což by byla velká škoda nehledě pochopitelně na cenu. Jako u všeho je ideální zvolit zlatý střed a vybrat víno, které není z krabice, ale samotné vám příliš nechutná. Můžete si tak sami vylepšit jeho chuť přidáním vhodného koření či jiných přísad.

Jak víno okořenit

Nejrozšířenějším kořením pro „svařák“ je skořice a hřebíček. Skořice se prodává většinou v drceném stavu, ovšem pro svařené víno je vhodnější skořice vcelku. Hřebíčkem je třeba šetřit, neboť jeho chuť je velmi výrazná a může přehlušit vše ostatní včetně typické chuti vína. Doporučené množství jsou čtyři hlavičky na 1 litr vína, ale raději průběžně ochutnávejte. Povařené víno můžete vylepšit přidáním dvou plátků citrónu a dalšími plátky pak můžete ozdobit sklenice.

Kromě těchto tradičních ingrediencí si můžete svařené víno vylepšit i dalšími přísadami, jako například křížalami z jablek, praženými mandlemi či vlašskými ořechy.

Netradiční přísady

Chcete-li však vyzkoušet něco netradičního, přidejte do „svařáku“ badyán, který vypadá jako hvězdička, nebo zrnka kardamonu. V obchodech se zdravou výživou nebo ve specializovaných obchodech na čaje a koření lze také koupit již namixované směsi. Ty obsahují kromě klasického koření například dubový list, pomerančovou a citrónovou kůru. Svařené víno je v takovém případě dobré nalévat do sklenic před sítko. K dostání jsou také různé rozpustné směsi, které však nejsou příliš chutné a navíc mohou způsobit bolení hlavy.

Radou na závěr je pít „svařák“ bezprostředně po uvaření, neboť jen tak si jej nejlépe vychutnáte. Zapomeňte na ohřívání druhý den a podobné nesmysly.