Zkuste si doma vykouzlit zubní pastu, která obsahuje všechny potřebné látky, navíc podporuje zdraví vašich zubů a jejich krásný vzhled. Základem této pasty je nyní velmi oblíbený kokosový olej a jedlá soda. Této zubní pastě nechybí obsah vápníku, hořčíku a dalších minerálních látek. Zapomeňte na průmyslově vyráběné zubní pasty, které obsahují fluorid a další chemikálie, které nejsou vašemu zdraví prospěšné.

Jak si vyrobit zubní pastu?

  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce jedlé sody
  • 1 lžíce prášku xylitol
  • 20 kapek skořicového esenciálního oleje
  • 20 kapek esenciálního oleje máty peprné
  • nádoba

Příprava této zubní pasty je velmi snadná, přitom ji nechybí žádné účinky, které má i běžná zubní pata. Všechny ingredience smíchejte v míse, použít můžete i kuchyňský robot, aby se kokosový olej vyšlehal. Zamíchejte nebo vyšlehejte a přendejte vzniklou pastu do nádobky s víčkem a umístěte do vaší koupelny. Pokud začne zubní pasta trochu vysychat, přidejte kapku vody.

Zajímavé informace přináší magazín o zdraví.

Kokosový olej a zuby

Kokosový olej zbavuje vaše ústa, zuby a dásně bakterií, plísní a dalších mikroorganismů. Má pro vaše ústa velký význam a už v ájurvédské praxi má vyplachování úst kokosovým olejem dlouhou tradici. Kokosový olej pomáhá snižovat zápach z úst, který vzniká díky množství bakterií v ústech. Chrání vás i před onemocněním dásní a úst. Zabraňuje vzniku zubních kazů, zánětů dásní a krvácení z dásní. Kokosový olej nemá pouze zdravotní účinky, ale také estetické. Bělí totiž zuby. Již po dvou týdnech pravidelného užívání si můžete všimnout, že jsou vaše zuby bělejší a váš jazyk je krásně růžový. Zkuste to i vy sami. Pomáhá vám také s detoxikací a dalšími zdravotními problémy, například s kožním onemocněním, onemocněním ledvin a jater, vyrovnává hormonální nerovnováhu, zmírňuje astma a léčí průdušky. Takové účinky může mít proplachování úst kokosovým olejem či pravidelné čištění zubů s tímto kokosovým zázrakem.

Co je to xylitol prášek?

Xylitol, který obsahuje doma vyrobená zubní pasta, je vlastně přírodním sladidlem. Používá se jako náhrada řepného cukru. Je to alkoholický sacharid, který přirozeně produkuje tělo většiny rostlin, živočichů i člověka. Pomáhá ochraně zubní skloviny, proti její erozi, kazům případné ochraně dutiny ústní, nosohltanu, hrtanu před bakteriemi, které vyvolávají záněty. V zubní pastě má xylitol své místo. Nejenže pastu příjemně osladí, ale také jí přináší další důležité zdravotní účinky.

Esenciální oleje

Esenciální oleje přidávají pastě jemnou vůni a příjemnou chuť. Navíc skořicový esenciální olej má celkově pozitivní vliv na dutinu ústní. Skořice má protiplísňové, antibakteriální, antivirální, protizánětlivé vlastnosti, navíc je to skvělý antioxidant. Máta peprná dodá svěží chuť a vůni. Přidat můžete do pasty i jiné esenciální oleje, záleží na vaší chuti a účincích, které od pasty čekáte. Obohatit pastu můžete o esenciální olej eukalyptový, hřebíčkový, citronový, pomerančový či rozmarýnový. Všechny tyto bylinky (i ovoce) mají antibakteriální vlastnosti, které pečují o celkové zdraví dutiny ústní a o svěží dech.