A máme tu další bod. Už víte, že stav vaší pleti ovlivňuje kosmetika (to jistě není žádná novinka), spánek a životospráva. Věděli jste ale také, že tvář je okno do duše především proto, že se na něm projevují negativní dopady psychické nerovnováhy?

Kromě stravovacích návyků a délky spánky zkuste také omezit úzkostné stavy, stres a negativní emoce.

Proč emoce?

Všimli jste si někdy, že jakmile jste pod velkým tlakem, stresem, cítíte se nervózní, trápí vás i stav vaší pokožky? Možná to je akné, kopřivka, nebo lupenka. Tento fakt je zapříčiněn tím, že zdraví naší pokožky je z velké části ovlivněno stavem našeho duševního zdraví. Tímto problémem se zabývá vědní obor s názvem psychodermatologie.

Když se vaše tělo totiž nachází ve stresu, zvýší se produkce kortizolu, tedy stresového hormonu. Kortizol zvyšuje produkci mazových žláz, díky čemuž vznikají pupínky a akné.

Jak potlačit stres, abychom měli zdravou a krásnou pleť

Cvičení

Cvičení je jednoduchou odpovědí pro snížení produkce kortizolu. Kromě toho vytváří tělo v důsledku fyzické aktivity endorfin, hormon, který je laicky nazýván hormonem štěstí, jelikož udržuje dobrou náladu a zmírňuje bolest. Tyto dvě skutečnosti vám tedy pomohou snížit celkový stres.

Nejlepším cvičením proti stresu je plavání. Je to především proto, že při plavání nemáte pocti, že vykonáváte náročný sport, i když jsou zapojeny všechny svaly v těle. V důsledku tohoto sportu se vám také uvolňují svaly a nezatěžují klouby, jako při jiné fyzické aktivitě.

Meditace

Meditace je skvělým způsobem, jak relaxovat a snížit celkově hladinu stresu. Jedná se o poměrně jednoduchou techniku. Najděte si klidné místo, kde vám bude příjemně. Posaďte se s rovnými zády na zem, zavřete oči a opakujte motivační frázi. Může to být například: „Jsem šťastný/á.“, nebo „Cítím se spokojený/á a klidný/a.“ Snažte se uvolněně, ale zároveň rytmicky dýchat a nepouštět do mysli žádné další myšlenky. Mnoho psychologů tvrdí, že meditace pomáhá měnit činnost mozku, který následně lépe zvládá stres.

Pokud to jde, zahoďte negativní myšleny a stres za hlavu. Trápí-li vás věc, která lze vyřešit, neodkládejte to. Uvidíte, že brzy zaznamenáte pozitivní změny na vaší pleti.

Zdroj