Elegantní a útulný domov nemusí být nutně známkou vysoké ceny. Existují způsoby, jak požadovaného výsledku docílit za velmi malou částku. Dnes vám představíme svět recyklace. Dejte starým, již nepoužívaným věcem, nový život a přetvořte je v něco jedinečného. Takže předtím, než vyrazíte do obchodu, zkuste probrat staré věci.

Nový vzhled starému nábytku

Předtím, než zbavíte se starého nábytku, zvažte, zdali bysto ho ještě nevyužili. Pokud se jedná o funkční kousek, jen vzhledově vyšel z módy, není potřeba kupovat nový. Nejjednodušší způsob, jak dát nábytku nový vzhled, je zcela novou barvou. Je jedno, zda jsou povrchy již natřené, jsou z přírodního dřeva, nebo laminy. Se všemi typy se dá dobře pracovat.

Kromě nové barvy můžete doplnit nábytek o zajímavé vzory, vyměnit úchyty, nebo použít tapetu. Variant, jak postupovat, je nepřeberné množství. Záleží jen na vás, která se vám bude zamlouvat nejvíce.

Nové doplňky

Možná i vám se doma postupem času nekupila řada váz, figurek, malých úložných boxů, které ovšem nejsou vůbec váš styl. Co může být jednoduššího, než si pohrát s jejich vzhledem. Skleněné výrobky se dají přemalovat barvou, nebo lehce poničit nátěr a vytvořit tak zajímavý vzhled. Pohrát si můžete i se dřevem a kovem a vymyslet, k čemu by se vám právě tato věc mohla hodit, nebo které místo by mohla ozdobit.

Zrcadla

Zrcadlo dokáže změnit místnost k nepoznání. Máte-li sbírku starých kompaktních zrcátek od make-upu, vytvořte si z nich unikátní nástěnné umění. Uspořádejte je do vzoru, navěste na provázek a ozdobte s nimi pokoj.

Větším zrcadlům stačí vyměnit rámeček. Pokud se vám líbí vzhled, ale už ne tolik barva, jednoduše ho přetřete. Není-li rámeček pěkný celý, vyjměte opatrně zrcadlo a dejte mu nový život s jiným rámečkem. Můžete přidat i dekorativní mozaiky.

Staré oblečení

Mnoho lidí vyhodí staré, nebo poškozené oblečení, aniž by se zamyslelo nad tím, zda by látku z něj nemohlo ještě nějakým způsobem využít. Máte-li kus kvalitní látky, změňte ho v něco nového. Nabízejí se polštáře, potahy, přehozy, nebo taštičky na malé nezbytnosti. Z látky můžete ušít nový módní kousek, tašku na nákupy, šátek, či pásek. Pohrajte si s vlastní kreativitou a vytvořte nový, pěkný kus.

Sklenice

Mnoho potravin se prodává ve skleněných nádobách, které nejspíše každý po jejich konzumaci vyhodí. Odstraňte etikety a zužitkujte skleněnou nádobu. A jak na etikety? Namočte skleněnou nádoby v horké vodě s mýdlem a lžící jedlé sody. Asi po 15 minutách seškrábejte etiketu i se všemi zbytky lepidla. Jakmile jsou štítky odstraněny, máte nový kus, který jde využít buď jako sklenice na pití, nebo nový dekorační prvek.

Máte-li doma plno starých a nefunkčních věcí, zamyslete se nad jejich využitím. Pokud ho nenajdete, neskladujte ho a prostě se ho zbavte. Uvidíte, že staré věci v novém vzhledu vám budou dělat opět radost.