Fotovoltaika je úsporné opatření, nad kterým v současné době uvažuje nejedna domácnost. Je to hlavně v touze ušetřit za elektrickou energii, jejíž cena v posledních měsících roste k rekordním výšinám. V případě, že je pro vás fotovoltaika vhodná, do hry se dostávají přebytky energie, které mohou cestu za úspornější domácností značně zkomplikovat. Důvod je prostý – prostě a jednoduše jen motají hlavu.

Všechno hraje pro

Když se podíváme na fotovoltaiku, zjišťujeme, že všechno jí hraje do karet. I když vyjde na desítky tisíc korun, její pořizovací cenu si můžeme snížit pomocí finančního příspěvku z dotačního programu Nová zelená úsporám. Kromě toho je její návratnost dostatečně velká stejně jako její životnost, kdy fotovoltaika s námi podle všeho vydrží i několik desítek let.

I když se zdá být všechno sluncem zalité, a to doslova, přesto existuje několik faktorů, které bychom měli s odstupem posoudit. Pořád se totiž může stát, že fotovoltaika pro vás není to pravé a že její instalací spíše vyhodíte peníze z okna.

Když vzniknou přebytky energie

Co dokáže konkrétně člověka potrápit a co je většinou důvodem toho, proč lidé fotovoltaiku zvažují, i když jí hraje do karet prakticky všechno na světě, jsou vzniklé přebytky energie. Co se s energií navíc vlastně stane? Pravděpodobně nebude využitá nebo snad ano?

Je důležité si uvědomit, že přebytečně vzniklá energie se ukládá do akumulátoru. Odprodeje nadbytečné energie do sítě distributora jsou u nás totiž poměrně omezené čili se proto vyplatí energii spíše ukládat do akumulačního zařízení. S touto přebytečnou energií, která nám většinou dělá vrásky na čele, pak můžeme manipulovat různě. Kupříkladu nám může posloužit k ohřevu vody. Jen tedy společně s ní musíme mít k dispozici také bojler nebo akumulační nádrž na teplou vodu.