Domácí dílna nemusí být tak dokonale vybavená jako profesionální pracoviště nebo dílny. I tak se v ní neobejdete bez některých základních pomůcek.

Vybavení dílny většině lidí zabere mnohdy i celý život. Vždyť každá dobrá domácí dílna musí mít skříně narvané kvalitním náčinním a pomůckami, bez kterých se žádný kutil neobejde. V tomto článku vám ukážeme základní nástroje, které byste měli mít i ve vaší dílně.

Co budete potřebovat?

Základní vybavení dílny se neobejde bez kvalitních šroubováků. Každý domácí kutil totiž potřebuje sadu dobrých klíčů a šroubováků, po kterých může v případě potřeby sáhnout. Čas od času se hodí také gola s vyměnitelnými nástavci. Právě prodloužené a ohebné nástavce vám totiž pomohou pracovat i v prostorách, kam byste se s klasickým nářadím jen těžko dostali.

Někdy ovšem nepomůže ani šroubovák. A v tu chvíli přichází na řadu vrtačka. Záleží jen na vás, jestli sáhnete klasické vrtačce napájené ze sítě, případně vsadíte na AKU model. Každopádně musíme říct, že AKU vrtačky jsou výrazně pohodlnější. Alespoň co se týče používání. Nemusíte totiž dávat pozor na kabel a hledat zásuvku, pokud nebudete mít dostatečně dlouhý napájecí kabel.

Bez svěráku ani ránu

Některé AKU vrtačky přitom nabízí i dostatečný výkon. Díky němu budete moct vrtat jak do tvrdých materiálů, tak do těch měkčích. V domácích podmínkách si ale zpravidla vystačíte se základní a levnou vrtačkou. Přece jen se neočekává, že ji budete používat každý den.

A co by to bylo za domácí dílnu, kdyby v ní nebyl svěrák. Čas od času je potřeba něco opravit nebo opracovat. Pokud ovšem daný předmět budete držet jen ve svých rukách, nedosáhnete tak dobrého výsledku. Právě svěrák vám pomůže s fixací materiálů a výrazně vám ulehčí práci. Například při řezání nebo ohýbání kovů, ale tak při šroubování. Jde zkrátka o nenahraditelného pomocníka, bez kterého se neobejde žádná domácí dílna.