Přívlačové pruty mají dnes opravdu velmi široký výběr, různých značek, délek, akcí a poté i druhů rybolovu. Velké množství výrobců a nepřeberné množství typů pro různé techniky dokážou začátečníkovi pěkně zamotat hlavu. Dnes se ale zaměříme na výběr vláčecího prutu pro začátečníka, který mnohdy nechce dávat velké peníze, dokud neví, zda ho přívlač bude naplňovat, a tak je pro něj zbytečné kupovat si více druhů prutu pro jednotlivé styly přívlače a radši zvolí univerzální variantu.

A je to velmi rozumné, nač utrácet tisíce do několika prutů k technikám, které Vás třeba zaujaly na videích, ale pak Vám prostě k srdci nepřirostou. Nejjednodušší je položit si otázky, díky kterým potom dojdete k tomu, co právě pro Vás bude to pravé ořechové.

Jak dlouhý přívlačový prut?

Otázkou je, kde se budu nejčastěji pohybovat? Pokud Vaše výpravy povedou nejčastěji k místnímu potůčku, říčce nebo řece, kterou zvládnete přejít pomocí normálně vzrostlého padlého stromu, tak Vám postačí délka přívlačového prutu do 220 cm. To samé platí pro menší rybníky, kde zvládnete bez problému dohodit do půlky vodní plochy. Pokud Vaše vycházky povedou k větším řekám, rybníkům nebo jiným vodním dílům, je dobré zvolit délku 240cm a větší. Ovšem pouze v případě, že budete lovit za břehu. Pokud jste zvolili lov z loďky už při seznamování s přívlačí, je všeobecně známé, že prut je lepší kratší, a to kvůli manipulaci s úlovkem u lodě. S dlouhým prutem se Vám přece jen k rybě přibližuje špatně.

Vhodný výběr zátěže prutu

Vláčecí pruty a jeho správný výběr pro zvolené toky. To se také může dle vašeho citu lišit, ale nejuniverzálnější pro většinu vod budou gramáže 5-20g ,7-25g, 10-30g. Dle toho jak velké nástrahy chcete používat a na jak velké ryby chcete cílit. Ale do začátku bych doporučoval zmíněné gramáže a opravdu to dostat do ruky.

V neposlední řadě akce prutu

Akcí prutu je myšlena jeho rychlost (tvrdost). Rychlejší kostra prutu na přívlač totiž zvládne jak gumové nástrahy, které většinou moc odporu nedělají, tak i woblery, které díky lopatce už dokážou vytvořit odpor, který prut dokáže potrápit.

A tak by se ve zkratce dal vybrat prut na přívlač, díky kterému dostanete cit do ruky a zároveň bez problémů zdoláte dravce na které, při přívlači cílíte.