Pod pojem úklidová technika můžeme zahrnout i populární multikáry. Toto označení vzniklo spojením slov „multi“, což znamená mnohonásobný a „car“, čili vozidlo. Dnes se multikáry používají k mnoha účelům, ale jejich hlavní vytížení je v podobě komunální techniky. Města a obce používají multikáry na úklidové práce, k údržbě městské zeleně, ke svozu odpadu, k převážení materiálu a k celé řadě dalších činností.

Co je „multicar“?

Český výraz multikára byl odvozen od německého multicar, což je německá značka kompaktních nosičů nejrůznějších nástaveb. Proto je význam slova multi tak výstižný. Multikáry mají dlouhou tradici zejména v Německu, kde se tyto univerzální malá vozidla vyrábějí v malém městě Waltershausen ve středním Německu. Společnost Multicar je již přes dvacet let součástí firmy Hako Werke GmbH. Od roku 2005 je společnost Unikont Group s.r.o. výhradním dovozcem těchto lehkých užitkových vozidel pro Českou republiku.

Univerzální využití

Zejména díky nejrůznějším nástavbám může multikára sloužit prakticky celoročně. Na tato malá užitková vozidla lze totiž namontovat nástavby, kterých je v současnosti více než stovka. Proto mohou multikáry sloužit v komunální oblasti k úklidu ulic, chodníků a parků, ke kropení městské zeleně, nebo v zimě k odhrnování sněhu. Multikáry se používají k různým účelům také ve stavebnicví, zahradnictví a v dalších oblastech.

Snadné mytí podlah

Velké podlahové plochy obchodních center, škol, nemocnic a dalších prostor by těžko zvládaly uklizečky s tradičním náčiním. Mnohem jednodušším řešením jsou úklidové stroje určené k úklidu interiérů, mezi nimiž vyniká Scrubmaster. Tento velice praktický, kompaktní, přitom lehký podlahový mycí stroj je jedinečným pomocníkem se snadným ovládáním. Má nízkou hmotnost, která spolu se skládací ovládací rukojeti umožňuje snadnou manipulaci, transport i skladování. Samotné čištění podlahových ploch je důkladné díky vystupující hlavě, která umožňuje vyčistit i místa v blízkosti okrajů podlah. Výhodou je také integrovaná nabíječka, jejíž pomocí se baterie stroje může dobíjet z běžné elektrické zásuvky kdekoliv v daném prostoru.