Žlutým stránkám již dávno odzvonilo. Díky technické moderní době je nahradil internet, na kterém najdeme spoustu poptávkových portálů. Pojďme si vysvětlit, „co to vlastně je“ a jak to tedy funguje.

Poptávkový systém

Jak jsme již uvedli, v online světě najdeme webové stránky, které nám ušetří čas a zjednodušují život. Jde o stránky, kde se mísí nabídka a poptávka. To znamená, že pokud se nám doma například stala nějaká nehoda, potřebujeme sehnat instalatéra či kohokoli jiného, využijeme těchto stránek. Máte na výběr ze dvou možností. Buď si zadáte poptávku, uvedete parametry – upřesníte město, cenu, různé požadavky nebo využijete nabídky služeb.

Obsahem je katalog

Ano, jde o jakýsi online katalog živnostníků, kteří nabízí své služby nebo naopak, firmy nabízí volná pracovní místa. Pokud jste se rozhodli pořídit si nové bydlení, koupit stavební materiál, stačí zadat poptávku, upřesnit parametry a vyčkávat, než se vám někdo ozve. Naleznete celý katalog řemeslníků, pro přesnější hledání využijte filtr.

Žádné letáčky

Všechno je jednoduše na jednom místě, už nemusíte pracně hledat v telefonním seznamu, nemusíte běhat po městě s vytisknutými letáčky, z pohodlí domova vyřídíte zrovna to, co potřebujete.

Jsou nějaké poplatky?

Na internetu je samozřejmě vícero poptávkových portálů a každý z nich má svá vlastní pravidla. Většinou u všech musíte provést registraci, bez ní si váš inzerát nikdo nepřečte. Registrace je jednoduchá, vyplníte základní údaje, potvrdíte email a je hotovo.

Existují i stránky, jež vyžadují členství neboli poplatek. Jeho výše závisí na podmínkách každé z nich, některá může mít poptávky zdarma, druhá může mít zase každou inzerci placenou zvlášť. Záleží už jen na vás, pro kterou vhodnou stránku se rozhodnete.

Tyto servery jsou hojně využívány i ke zjištění stavu ekonomiky. Můžeme i sami srovnat dané nabídky a poptávky a podle nich si odvodit, jakým směrem se trh bude odvíjet v následujícím období.