Při nástupu do nového zaměstnání se setkáte s požadavkem na doložení vzdělání a praxe, ale také čistého výpisu z rejstříku trestů. Podmínkou je, že výpis z rejstříku trestů by neměl být starší, než tři měsíce. Nevíte-li, kde, jak a za kolik si výpis z rejstříku trestů co nejrychleji obstarat, čtěte následující text.

Kde žádat o výpis z rejstříku trestů?

Základní a nejjednodušší možností je navštívit pobočku České pošty, která má kontaktní místo zvané CzechPoint.Toto kontaktní místo má většina poštovních provozoven. Samotné vyřízení zde netrvá déle než 5-10 minut. Ovšem raději na poštu nechoďte po 16. hodině, kdy většina lidí končí zaměstnání a na poště se může tvořit fronta. Zároveň je třeba mít na paměti, že k životopisu musíte při nástupu do zaměstnání přiložit výpis z trestního rejstříku, který by neměl být starší než 3 měsíce.

Co potřebujete mít sebou

Na poště musíte samozřejmě předložit doklad totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas. Vdané ženy pak musí doložit rodný list, či jiný doklad pro kontrolu příjmení. Další obvyklou otázkou je výpis z rejstříku trestů cena. Takže za první stranu výpisu zaplatíte 100 Kč a cena za každou další stranu je 40 Kč.

Co když je ve výpisu zápis?

Pro každou firmu je důležité mít trestně bezúhonné zaměstnance. Pokud by totiž zaměstnala člověka, který má zápis v rejstříku trestů, může mít v budoucnu problémy. Přesto se někteří lidé ptají, zda se mohou ucházet o místo, když mají záznam v trestním rejstříku. K tomu je třeba říci, že pro naprostou většinu firem je to důvod, aby vás firma vyřadila ze seznamu kandidátů. A nezáleží ani, zda se jedná o nekvalifikovanou práci, či o pozici manažera.

Lze si výpis opatřit online?

Ano, je to zajímavá alternativa, při které nemusíte chodit ani na poštu a o výpis požádat na počítači v pohodlí svého domova. Navíc budete mít výpis z rejstříku trestů online zdarma a žádat můžete kdykoliv. Tuto službu najdete na kontaktních stránkách veřejné správy a to v aplikaci CzechPOINT@home. Pokud se zde přihlásíte, obdržíte výpis z rejstříku trestů v podobě datové zprávy, Háček je ovšem v tom, že musíte mít zřízenou datovou schránku, kterou mají zpravidla podnikatelské subjekty a orgány veřejné moci.