Koberce jsou nejčastější podlahovou krytinou v domácnosti. Najdete je však i v kancelářích, firmách, čekárnách a dalších veřejných institucích. Jejich materiál je však zároveň nejkomplikovanější na údržbu a může se v něm skrývat velké množství roztočů, alergenů i bakterií. Koberce běžným vysáváním v čistotě neudržíte. Pro maximální čistotu je nutné ho jednou za čas pečlivě vyčistit. Ruční čištění ale mnohdy nestačí a zde přichází na řadu moderní technologie průmyslového čištění. Jak to funguje?

Zbavte se prachu a roztočů jednou provždy

I přes jejich složitější údržbu se koberce stále volí jako útulná podlahová krytina, která izoluje teplo, tlumí zvuky a vytváří v prostoru příjemnou atmosféru. Postupem času však koberec může ztrácet svoji kvalitu a vlákna koberce ztrácejí svoji pružnost. Je to kvůli hlubším nánosům prachu, se kterými si obyčejný vysavač neporadí. Na hloubkové čištění koberců potřebujete pomocníka, který si hravě poradí nejen s nánosy prachu, ale i s alergeny, které mohou způsobit astma a další zdravotní problémy. Určitě ve svých kobercích nechcete mít zbytky jídel, plíseň ani odumřelé kožní buňky…

Na čištění koberců musíte jít chytře

Dávejte si především pozor na běžné domácí prostředky, které většinou koberce ničí. U plísní se raději spolehněte na antibakteriální prostředky. Použitím fungicidních prostředků pak můžete zamezit riziku opětovného vzniku plísní i po vyčištění koberce. Po vyčištění je důležité nechat koberec pořádně proschnout. Pokud tu možnost nemáte, raději se mokrému čištění vyhněte. Při odstraňování skvrn z koberce musíte znát nejprve jejich původ a poté zvolit způsob jejich odstranění. Existuje hned několik způsobů jak na čištění koberců s vytouženým výsledkem. Podívejte se také na tyto tipy, jak uklízet domácnost ekologicky, určitě je to žádoucí.

Po důkladném čištění nezapomínejte na pravidelnou údržbu

Kvalitní přípravky na odstraňování skvrn mají různé složení a jsou ve formě gelů, pěn i granulí. Ať již zvolíte jakýkoliv přípravek, nezapomeňte ho důkladně vpravit do kobercových vláken a tento postup opakujte tak dlouho, dokud se skvrny nezbavíte. Možná to zní jako namáhavý a zdlouhavý proces, ale u ručního čištění vám nic jiného nezbývá. Pak je tu ještě možnost průmyslového čištění koberců se specializovanou firmou. Je to mnohem účinnější a rychlejší. Objednat si jej můžete na uklidplecity.cz.