Meditace je cvičením, které se praktikuje už po tisíce let. V posledních letech však stoupla jeho popularita hlavně díky studiím, které dokázaly jeho přínos pro fyzické i duševní zdraví. I když se může zdát meditace jako něco velmi obtížného, může s tím začít opravdu každý. Vyžaduje to pouze klidné a pohodlné místo, kde nebudete ničím a nikým rušeni.

Proti stresu

Práce, úkoly a všechen shon dnešního světa způsobuje, že je tělo dennodenně zaplaveno adrenalinem, který se mění na stres. Dlouhodobý stres však vede k mnoha zdravotním komplikacím. S každodenní meditací přinášíte do svého těla klid a zbavujete se nepříjemných pocitů. Díky ní bude vaše mysl dokonale uvolněná, aby dokázala čelit dalšímu náporu, který ji nejspíše čeká.

Pro lepší spánek

Máte-li hlavu plnou starostí a nevyřešených událostí, pak jistě víte, že vaše mysl dokáže být aktivní klidně i celou noc. Další den vás však čeká nekonečně dlouhý a ospalý den. Meditace před spaním vyčistí zaneprázdněnou mysl a pomůže vám lépe usnout.

Vyšší koncentrace

Kdo by si nepřál, aby se dokázal soustředit po celou pracovní dobu. Toho můžete dosáhnout tehdy, máte-li dostatečnou hladinu dopaminu v těle. Meditace podporuje produkci tohoto hormonu, který udržuje tělo soustředěné, zvyšuje jeho produktivitu a motivaci.

Lepší celkové zdraví

Protože stres zhoršuje příznaky mnoha zdravotních stavů, začali prestižní zdravotnické ústavy zavádět meditaci jako součást celkového léčebného plánu pro velkou řádku pacientů. Meditace pomáhá především pro pacienty trpící rakovinou, astmatem, Parkinsonovou chorobou, či onemocněním srdce.

Potlačení úzkosti

Doslova miliony lidí po celé zemi trpí nějakou formou úzkosti, která je často výsledkem iracionálních obav. Meditace pomáhá snižovat velkou část neuronů, které sídlí v té části mozku, která vyvolává strach a potlačuje vnitřní klid a soustředěnost. S pravidelnou meditací tak zamezíte úzkostným stavům na minimum.

Zmírnění deprese

Deprese je psychické onemocnění, které omezuje schopnost žít každodenní život na plno. Je velmi obtížné ji léčit, jelikož často vychází z různých psychologických, biologických a sociologických faktorů. Bez ohledu na důvod konkrétní deprese může meditace zvýšit hladinu serotoninu v mozku, který podporuje dobrou náladu. S pravidelnou meditací tak můžete dosáhnout mírnějších průběhů nemoci, či úplnému vymizení.

Chronická bolest

Zhruba 10% celkové populace trpíc chronickou bolestí, díky které jsou závislé na návykových lécích poskytující úlevu. Chcete-li eliminovat riziko vzniku závislosti, mnoho lékařů radí, začněte meditovat. V mnoha případech pomůže meditace od bolesti zad, podporuje plnou relaxaci celého těla a zlepšuje zvládání mnoha úkonů.

S meditací můžete začít klidně hned. Vyčleňte si každý den 5 minut pro svou relaxaci a zamezte vzniku těchto psychických problémů. Uvidíte, že je to nejen příjemný způsob odpočinku, zároveň na sobě jistě ucítíte i mnoho dalších příznivých účinků, které s sebou meditace přináší.