Šachy patří k jedněm z nejstarších her na světě. Pocházejí ze severní Indie a svou popularitu zaznamenávají již po staletí. Každý den mnoho šachistů po celém světě vymýšlí složité strategie a taktiky. Šachy nejsou jen hrou, ale také učením. Výuka dítěte může rozvíjet jeho intelektuální i osobností charakter. Postačí jen pár lekcí než začne samo dítě přemýšlet na dalším šachovým tahem.

Pro vyšší logické a strategické myšlení

Většina lidí používá strategickou část mozku v jejich každodenním životě. Rozhodují, jak nejlépe zvládnou případ, jak co nejrychleji zmapovat cestu do práce a přizpůsobit jízdu provozu a počasí, nebo jak co nejlevněji nakoupit. Všechny tyto situace jsou všední záležitostí, která však vyžaduje strategické myšlení. Tedy přijmout fakta a správně je analyzovat.

Děti jsou velmi málo v situacích, kdy by museli takto přemýšlet. Ovšem pomocí šach již v dětství docílíte toho, že tuto sféru myšlení bude mít velmi brzo na vynikající úrovni.

Soutěžení

Konkurence je nezbytnou součástí života, se kterou se setkáváme již od raného dětství. Lidé touží po nejlepších výsledcích testu, po nejlepších vysokých školách a pracovních místech až po uznání druhými. Děti, které chápou důležitost soutěže a dokážou snést i prohru, jsou často úspěšnější než ty, které tuto schopnost nemají. Některé děti chápou soutěž a mají konkurence schopnost již jako přirozenou vlastnost. Ovšem díky hraní šach se této dovednosti učí prakticky každý.

Přijímání ztrát a poučení

Šachy jsou spojením taktiky, strategie, ale také reality. Jakmile vaše strategie selžeš a soupeř pozná velmi brzo, jakým způsobem se snažíte vyhrát, nezbývá vám nic jiného, než improvizovat a popřípadě přijmout prohru. Šachisté jsou také velmi vytrvalí a schopni překonávat překážky, které se zdají nereálné. Dítě hrající tuto hru již od raného věku se snadno během dalšího života vyrovnává se ztrátou a prohrou, která ho spíše povzbudí a podpoří k lepším výsledkům. V šachách to je stejné jako v životě: na každý neúspěch by mělo být pohlíženo jako na věc, ze které se můžeme v příštích dnech učit a popřípadě se ji vyvarovat.

Výuka a hraní této náročné hry je skvělým způsobem, jak učit děti dovednostem, které je jindy učí jen sám život. Nicméně byste neměli zapomínat na to, že šachy jsou pouze hrou a že by v prvním případě mělo jí hlavně o zábavu.