Udržujte svoji zahrádku s Bohyškou zdravou a prosperující. Nebo ji jednoduše rozdělte na několik míst a rozšiřte ji do celé zahrádky. V tomto článku naleznete návod, jak rozdělit Bohyšku, aby i nadále krásně a zdravě rostla.

Kdy je nejlepší čas na rozdělení

Nejlepší čas v roce na rozdělení Bohyšky, je pozdní léto (srpen nebo začátek září). Ale nebojte se, pokud jste zapomněli, můžete ji rozdělit kdykoliv od jara až do podzimu.

Pokud se rozhodnete rozdělit rostlinku v létě, ujistěte se, že je dobře napojena na zdroj vody po několik týdnů. Pomůžete ji dostat z počátečního šoku po přesunutí. Také se ujistěte, že doba přesazení je zhruba tři až čtyři týdny před prvními mrazíky a v období, kdy půda nezamrzá.

Bohyška je zralá na přesazení v momentě, kdy je několik rostlin pohromadě a zdá se přeplněná. V centru sadby začne rostliny umírat. Obecným pravidlem je, dělit rostliny zhruba jednou za tři a čtyři roky. Pomůže jim to ke zdravému a rychlejšímu růstu. Některé odrůdy jsou však pomalejší a potřebují delší čas k dělení. Pokud máte rychle rostoucí odrůdy, ideální doba je jednou za dva až tři roky.

Jak na přesazení Bohyšky

Pokud není Bohyška příliš velká, vykopejte celý trs i s kořeny. Pomocí rýče vytvořte kolem trsu kruh, který potom vykopete. Během této práce si všimnete, že bohyška je složena z několika jednotlivých rostlin, které tvoří jeden shluk. Pokud se na vykopaném trsu stále drží zemina, umyjte kořeny a zbavte se přebytečné hlíny. Vykopaný shluk rostlin oddělte do sad po třech výhoncích.

Pokud jsou vaše Bohyšky příliš velké a nemůžete je zvednout ze země, použijte lopatičku, kterou se zaměříte na jednotlivé rostlinky. Opatrně vykopejte každou zvlášť a přesaďte je. Ideálním nástrojem pro toto dělení je pomocí zahradní vidličky nebo plochého rýče.