Esenciální oleje jsou již dlouho známy svými účinky na zdraví a jsou důležitými pomocníky zahánějící stres, úzkost a nespavost. Záleží samozřejmě na tom, jaké esenciální oleje si vyberete. Zapomeňte na prášky na spaní a zkuste si s námi vyrobit směs esenciálních olejů, které vás uklidní a pomohou vám usnout.

Aromaterapie

Zkoušeli jste již někdy aromaterapii? Pokud ne, tak si vzpomeňte na Vánoce, kdy máte zapálené vonné svíčky, františky a ve vzduchu voní jehličí, to je také určitý způsob aromaterapie. Avšak esenciální oleje z různých zdrojů mají na váš tělesný i psychický stav různé účinky. Stačí kápnout pár kapek esenciálních olejů do aroma lampy či použít difuzér.

Domácí lék na nespavost

Připravte si malou skleněnou nádobku s víčkem či rozprašovačem. Dále budete potřebovat 4 druhy esenciálních olejů, které navozují uklidnění. Levandulový olej je velmi univerzálním olejíčkem, který je však nejčastěji spojován s uklidňujícími účinky a podporou kvalitního spánku. Uvolňuje tělo a pomáhá odstranit napětí, čímž přivodí pocit klidu. Kadidlo přináší pocit uvolnění, zbavuje chronického stresu, úzkosti, bolesti a pomáhá zvyšovat imunitu. Je považováni za protirakovinného bojovníka. Pomáhá přivodit vyváženou náladu po probuzení.

Cedrové dřevo pomáhá navodit příjemnou atmosféru a má jemnou dřevitou vůni. Podporuje dobrý spánek, uklidňuje a napomáhá celkové relaxaci. Zmírňuje napětí a pomáhá produkci serotoninu, což pomáhá uvolňování melatoninu. Melatonin pomáhá k navození uklidnění a podpoře spánku. Posledním olejem tohoto mixu je esenciální olej z bergamotu, který navozuje uklidnění těla a mysli.

Příprava:

  • 20 kapek levandulového esenciálního oleje
  • 20 kapek esenciálního oleje z kadidla
  • 20 kapek esenciálního oleje z cedrového dřeva
  • 20 kapek esenciálního oleje z bergamotu
  • malá lahvička s víčkem či rozprašovačem

Všechny oleje stačí smíchat v tmavé lahvičce. Uzavřít, dobře protřepat a nakapat do aroma lampy či vašeho difuzéru, do něj stačí přidat přibližně 10 kapek. Umístěte do ložnice pár minut před spaním a užívejte si klidný spánek po celou noc.